Youtube/Fraktion DIE LINKE. im Bundestag
Žaklin Nastić

Srbija je, usled ukrajinskog rata, izložena dvostrukom pritisku – da se priključi odlukama zapada i da prizna Kosovo, rekla je danas poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić.

NATO agresija na bivšu SRJ bila je kršenje međunarodnog prava i presedan, koji je doneo promenu paradigme, te je doveo do agresije na Irak i sada na Ukrajinu, smatra ona.

Nastić je ukazala i da je tadašnji kancelar Gerhard Šreder kasnije priznao da je bombardovanje SRJ bilo kršenje međunarodnog prava.

Podsetila je da u UN nije bilo saglasnosti za agresiju NATO na SRJ i da je tada Nemačka odigrala ključnu ulogu, pod izgovorom da se mora sprečiti “drugi Aušvic”, kako je tvrdio tadašnji šef diplomatije Joška Fišer.

Nastić kritikuje što se u zapadnim državama i dalje pravda taj napad.

– Meni je čudno što se nakon toliko godina posle napada na SRJ to više ne spominje u zapadnim medijima – kazala je ona.

“Moramo da pričamo i o zločinima NATO i Nemačke”

Nastić je rekla da je u Bundestagu postavila, u više navrata, pitanje u vezi napada na SRJ i ulogu Nemačke, i da nerado dobija odgovore.

– Uvek postavljam pitanja i napadam zbog dvostrukih aršina, jer se optužuju neke države da su počinile ratne zločine, a zapad sam neće da prizna da snosi odgovornost za neka kršenja. Moramo da pričamo i o zločinima NATO i Nemačke, a to se izbegava – rekla je ona.

U vezi Kosova kazala je da je pre dve godine imala debatu sa jednom članicom tada vladajuće CDU koja je jasno rekla da je Kosovo transatlantski projekat, a na pitanje šta to znači, nikada nije dobila odgovor.

U vezi aktuelne situacije Nastić je rekla da je usled rata u Ukrajini porastao pritisak na Srbiju u smislu procesa pridruživanja EU.

– Srbija je, ne samo izložena pritisku da se priključi odlukama, već i da prizna Kosovo – podvukla je ona.

S tim u vezi je podsetila na nedavnu posetu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok Balkanu.

Kazala je da je nepravedno da zapad na jednoj strani kritikuje ono što se odvija u Ukrajini, a na drugoj traži priznanje Kosova, koje je odvojeno od Srbije i pored važeće rezolucije UN 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

“U Nemačkoj će se zatvoriti na hiljade radnih mesta”

Što se osude rata u Ukrajini tiče, kaže da u Bundestagu postoji jedinstvo, ali ne i po pitanju sankcija. Sankcije, prema njenim rečima, neće okončati rat, već će imati negativne posledice samo po rusko civilno stanovništvo i građane u Evropi uopšte.

– Srpska vlada je u pravu što se nije priključila sankcijama. Te sankcije će uticati negativno na Nemačku, gde imamo već sada rast cena, a to će se dalje zaoštravati. Zatvoriće se na hiljade radnih mesta – upozorila je Nastić.

Ocenila je ispravnim što je Rusija “izbačena” iz Saveta UN za ljudska prava, ali istovremeno kaže da i tu postoje dvostruki aršini, jer SAD nikada nisu bile kažnjene za agresiju na Irak.

Istakla je da je neophodno kazniti sve počinioce ratnih zločina, jer u suprotnom nema pomirenja. Takođe smatra da je rat u Ukrajini samo doprineo još većem naoružavanju u svetu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here