EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER
Vučić sa Donaldom Trampom i Avdulahom Hotijem

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli uputila je kritike na račun kosovskog premijera Avdulaha Hotija, napomenuvši da se sporazumom u Vašingtonu, pogotovo tačkom 15 koja je u vezi sa moratorijumom, Kosovo, zapravo odreklo svoje „državnosti“, prenosi Koha.

– Ova obaveza je istakla spremnost ove nelegitimne vlade da suspenduje članstva u međunarodnim organizacijama. Ovaj moratorijum naneće štetu Kosovu. Pretposlednja tačka sporazuma to navodi. Dakle, imamo ilegalnog premijera koji je počinio povredu Ustava. To je postupak bez presedana – rekla je Pacoli.

Napomenula je da ne postoji država koja je odlučila da zabrani aktivnosti Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i da ne postoji primer u svetu da se jedna zemlja dobrovoljno odriče članstva, kao što je to slučaj sa članstvom u SZO i UNESKO, što je samo jedna od spornih tačaka sporazuma u Vašingtonu.

– Proces jačanja Kosova za članstvo je degradiran, čak i članstvo sa fusnotama. Dok smo sada, izgleda potpuno odustali. Prvo je umanjeno članstvo Kosova fusnotom i Kosovo je blokirano u mnogim dimenzijama. Članstvo Kosova prevazilazi kosovske interese – ocenila je Pacoli.

Kako je rekla, srpska kampanja se nastavlja. Prema njenim rečima, nije bilo garancija da će Srbija stati.

– To je predaja Kosova Srbiji – rekla je Pacoli.

Njen stranački kolega Enver Dugoli Hotijevu vladu je nazvao i „neukom“.

– Ova vlada je izgubljena, neuka i izuzetno štetna. Oni pokušavaju da uspavaju građane pričom o članstvu u NATO. Hoti je u Vašingtonu potpisao obećanje da se neće pridružiti raznim organizacijama, a izgleda da aktuelna vlada uopšte i ne zna da je i NATO takođe međunarodna organizacija – rekao je Dugoli, dodajući da ovu vladu, izgleda, najmanje zanima članstvo.

Zaključuje da, ne samo da nas sporazum ne zbližava već, kako navodi, zapravo nas samo udaljava od međunarodne zajednice.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime