Poslanici neće raspravu o trošenju budžeta

0

Imaju pametnija posla: poslanici Skupštine Srbije

 

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je novinarima da će parlament o izveštaju DRI "možda raspravljati tokom prolećnog zasedanja parlamenta, odnosno možda i do kraja tekuće sednice".

 

"Dogovorićemo se u kojoj formi ćemo raspravljati o izveštaju, to može biti na aktuelnu temu i najverovatnije će se čitav jedan dan govoriti o toj temi. Skupština je odlučila da u dnevnom redu, koji smo danas izglasali, nije mesto tom predlogu, ali možda ćemo izdvojiti jedan dan tokom ovog zasedanja i to do kraja ove sednice", rekla je ona.

 

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kazala je da državni revizor dostavlja izveštaj skupštini, a nadležno telo skupštine utvrđuje mere, preporuke i zaključke koje potom prosleđuje parlamentu na izjašnjavanje.

"Nije predviđeno da izveštaj ide u plenum, što ne znači da ne može. Poštovali smo zakonske odredbe koje su predvidele da izveštaj ide na Odbor za finansije koji ga je razmatrao", rekla je Kolundžija.

Ona je dodala da, s obzirom na to da na sednici tog odbora nije bilo posebnih zaključaka i preporuka koji bi se uputili skupštini, a da je u međuvremenu stigao zahtev državnog revizora da se povećaju plate zaposlenima u DRI i državnom revizoru, to može biti razlog za još jednu sednicu Odbora za finasije koji bi zaključio i predložio skupštini određene mere za unapređenje te oblasti.

"Ne bežimo da se o tome raspravlja na plenumu i o tome će se raspravljati, ali je važno da se poštuju zakonske procedure", rekla je Kolundžija i dodala da je to proces koji se prvi put institucionalizuje tako da je bitno da se zna na koji način se taj posao radi.

Šef poslanicke grupe SPS-JS Branko Ružić takođe je ukazao da procedura nalaže da se izveštaj razmatra na Odboru koji je doneo adekvatne zaključke, gde je podržan rad revizorske institucije.

On je ocenio da postoji želja da se ta tema ispolitizuje i dodao da bi i svaki naredni izveštaj trebalo da se razmatra na mestu koje je za to predvidejno, odnosno na sednicama resornog skupštinskog odbora.

 

Zamenik šefa poslanicke grupe DSS Radojko Obradović kazao je novinarima da je predložio da se izveštaj DRI stavi na dnevni red parlamenta, ocenjujući da je "neverovatno da na dnevnom redu sednice, koja ima 32 tačke, nema mesta za taj izveštaj".

"Dovoljno je pogledati dnevni red pa da se proceni šta je važnije – da li izveštaj DRI ili neka od 32 tačke sa dnevnog reda. Predložio sam da se dnevni red proširi izveštajem DRI, što je podržala čitava opozicija, a vladajuća većina očigledno nema političku volju da raspravlja o tome", rekao je Obradović.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kazao je da bi razmatranje izveštaja o DRI rasvetlilo trošenje državnih para iz budžeta, posebno u ministrastvima, dok je šef poslanika LDP Čedomir Jovanović rekao da "ako vlast nema snage da raspravlja o trošenju državnog novca onda nema snage ni da menja državu".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here