EPA/Malton Dibra
Šefik Džaferović

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem.

On je istakao da mu je Varhelji poslao vrlo jasnu poruku da institucije moraju da funkcionišu.

Džaferović je rekao da je na sastanku ponovio da je jedini mogući izlaz iz situacije da svi poštuju postojeći okvir u kojem deluju, a to je Ustav BiH, svi usvojeni zakoni, nastavak realizacije 14 prioriteta Evropske komisije te da se radi na tome da BiH što pre dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

– Prošle godine u oktobru u Briselu imali smo sastanak s komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi Visokog sudskog i tužilačkog veća, javne nabavke i sukob interesa i rečeno je da će BiH dobiti kandidatski status sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što preduzima Milorad Dodik – rekao je Džaferović.

Džaferović je takođe ponovio da je blokada institucija najveći problem u BiH te da je zbog toga ugrožen evropski put, budući da sve brojne reforme usaglašene. Tvrdi da je komesar Varhelji poslao poruku da institucije moraju da funkcioniraju, da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država te da se blokada rada institucija mora zaustaviti. Niko, kazao je, nema pravo da uslovljava bilo čime rad institucija. Smatra da je to moguće postići uz malo političke volje i spremnosti da se to poštuje princip vladavine prava, odnosno doći u institucije i u institucijama BiH donositi odluke, jer nikakvi razgovori o tome izvan institucija BiH ne dolaze u obzir.

– Niko nema pravo da uslovljava bilo čime rad institucije i unutar njih raspravljati o svim pitanjima unutar BiH – rekao je Džaferović.

Komentaisao je i izjave Dodika koji kaže da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, a to je institucija koja treba tumačiti Ustav BiH, dodajući da se o svemu pa i o državnoj imovini mora se voditi rasprava u državnom parlamentu i doneti zakon o tome kako je Ustavni sud i zatražio. Dodik, kaže, traži da se Oružane snage BiH redukiju na polovinu današnjeg sastava što ne može biti prihvaćeno i to mu je ukazano danas na sastanku vrlo jasno.

– Niko nema pravo da traži dogovore izvan institucija i izvan postojećeg okvira u kojem funkcionira BiH – naveo je Džaferović.

2 COMMENTS

  1. Ovaj gospodin mi lici na papagaja! Da se Srbi vrate u institucije? Pa sto gospodine ne rece, zasto su Srbi napustili institucije? Bice da je iz obesti? Po tvojoj proceni. Kada povucete Ickov zakon, videcete i Srbe u institucijama. Sada mi recite posteno, ko je blokirao institucije “Najvisi Predstavink” i Ti zajedno sa njim ili Dodidik?

    • Blokada institucija je posledica malignog ponašanja SDA prema Republici Srpskoj. Treba prvo sprečiti uzrok nastanka bolesti a ne ubijati pacijente kako bi se sprečila bolest. To je logika i politika zvaničnog Sarajeva, koji po država i deo zapadnih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here