Vesti
MORALI DA SE RAZDVOJE: Nikola Petronijević sa ocem Milovanom

Dok u svom selu Đonlije na Goliji provodi školski raspust, Stefanu Pendiću, učeniku trećeg razreda Srednje kožarsko-tekstilne škole u Novom Pazaru, đaku pešaku i dugogodišnjem štićeniku našeg Humanitarnog mosta stigle su još dve vredne donacije iz daleke Australije. Tačnije, stipendija od 370 dolara koju mu redovno, svakog meseca, šalje dobrotvor O. V. iz Sidneja i još 100 dolara od naše čitateljke Anđelke Đurović iz Melburna.

Svojim donacijama ova dobrotvorka iz daleke Viktorije istovremeno je obradovala još dva siromašna đaka pešaka u ovom kraju: Mariju Maru Milanović, učenicu trećeg razreda osnovne škole iz sela Žunjevići na Rogozni (o čemu smo nedavno pisali) i Nikolu Petronijevića iz zabitog Joša na Goliji, učenika preve godine Srednje tehničke škole u Kragujevcu. Da dobrim đacima Mari i Nikoli bar delimično olakša školovanje pobrinula se i porodica Tanasijević iz Holandije, koja im je poslala po 50 evra. Da bi preuzeo stipendiju i donaciju, Stefan je sa majkom Radom morao da dođe u 25 kilometara udaljeni Novi Pazar, gde svakog meseca za svoju podstanarsku sobu mora da izdvoji 150 evra. Pola puta je prepešačio, a drugu polovinu stopirao.

– Kod nas u selu napadalo je više od pola metra snega, što i nije strašno, jer zna da napada i više od metra. Jedini smo žitelji Đonlija, pa sami moramo da probijamo put do udaljenog sela Šaronje, gde samo povremeno (kad je sneg manji) dođe autobus. Danas ga nije bilo, pa su nas prevezli neki skijaši sa Odvraćenice na vrhu planine, ne znam kako ćemo se vratiti – priča Stefanova majka Rada.

Naglašava da ona najviše vremena provodi sa Stefanom u Novom Pazaru, a da brigu o kući i stoci vode suprug Vladan i drugi sin Srđan.

SPREMNA ZA ŠKOLU I PEŠAČENjE: Marija Milanović sa mamom Evom

– Nama je Stefanova stipendija sve. Drugih prihoda nemamo i da nije ove pomoći velikog dobrotvora O. V. iz Australije, Stefan sigurno ne bi nastavio školovanje. Spasao nas je, Bog mu dao zdravlja i sreće. Hvala puno i gospođi Anđelki Đurović, svaka pomoć nam je zlata vredna, jer na Goliji u zabitom selu i daleko od grada jedva preživljavamo – ističe Rada.

Nažalost, Nikola Petronijević nije mogao da preuzme svoje donacije, jer je otputovao u Kragujevac, gde u tamošnjoj Srednjoj tehničkoj školi pohađa prvi razred. I njemu je Anđelka Đurović poslala 100 dolara, a od porodice Tanasijević iz Holandije dobio je još 50 evra. Po donaciju je, uz mnogo peripetija, došao njegov otac Milovan.

-Žao mi je što je Nikola otišao tako daleko i što sam ja ostao sam na planini. Nismo imali izbora, morao je zbog škole. U Kragujevcu je u đačkom domu, ima i jeftinu ishranu što u Novom Pazaru ne bi imao. Ja nisam imao od čega da ga školujem. Doći će ponovo za koji dan, a ove donacije će mu mnogo značiti, jer će u velikom gradu imati za knjige, sveske i po koji sendvič. Hvala puno Anđelki i porodici Tanasijević što su mislili na Nikolu – priča Milovan.

ZAHVALNOST DO NEBA: Stefan Pendić

Izvukli ste nas iz bede

Reči zahvalnosti svojim dobrotvorima, iz Kragujevca, putem telefona, uputio je i sam Nikola Petronijević:

– Hvala puno dobrotvorki Anđelki i porodici Tanasijević. Mnogo mi znači svaka pomoć. Želim da završim Srednju tehničku školu i postanem vrhunski varilac, da lepo zarađujem i da i ja jednoga dana pomažem ljudima u nevolji. Hvala svim dobrotvorima koji su meni i ocu sagradili kuću, izvukli nas iz bede i sirotinje i sada mi pomažu da se školujem.

Mara šalje poljupce

Pristiglu donaciju iz Holandije, mala Mara je odmah dala tati Milanu i mami Evi da kupe brašno i druge namirnice.

– Dugo ima do proleća, trebaće nam. Zahvaljujući dobrim ljudima koji nam svojski pomažu, mi ove zime redovno plaćamo struju i, kao ranijih godina, ne strepimo od isključenja. Ja sam toplo obučena i obuvena i bez straha mogu da pešačim do škole – kaže Marija Milanović, koja je takođe od porodice Tanasijević dobila 50 evra.

Dobrotvorima šalje poljupce i pozdrave i želi im dobro zdravlje i svu sreću u životu.

Postaće modelar obuće

– Zahvaljujući stipendiji ovog dobrog i velikog čoveka ja ću postati modelar obuće, nadam se da ću naći neki posao, ko zna, možda i upišem neki fakultet ovde u Novom Pazaru – ističe Stefan i velike pozdrave i zahvalnost šalje i dobrotvorki Anđelki.