pixabay.com

Jedna žena koja nije imala seksualni odnos 10 godina zbog narušenog zdravlja ispričala je da je počela da krvari posle seksa. Dodala je i da je nedostatak informacija o seksu posle raka zdravstveni problem.

Dugo se borila sa akutnom mijeloičnom leukemijom. Seksualni odnos nije imala 10 godina, a kada se napokon na to odlučila završila je u Hitnoj. Ovo je njena priča.

“Ležala sam na boku, držeći svoj iPhone. Razmišljala sam o tome da li treba da probudim svog partnera ili ne. Na internetu sam pročitala da je krvarenje posle seksa uobičajeno, odnosno da žene svih starosnih grupa u jednom trenutku to dožive – čak 8 do 10 odsto njih redovno. Takođe je pisalo da to nije ništa ozbiljno, ali i da može biti znak nečeg ozbiljnog. Najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju je brzina i količina krvarenja. Ako je krvarenje jako treba potražiti u pomoć, pisalo je u članku”, počela je svoju priču.

Njeno krvarenje nije bilo obilno, ali nije ni prestajalo. Odlučila je da pozove Hitnu pomoć.

“Dežurni lekar zvučao je iznervirano. Probudila sam dečka i otišli smo u bolnicu. Bilo mi je neugodno, ali ljudima se događaju i gore stvari. Moje pitanje je bilo razumno, ali otkrila sam da ništa ne znam o seksu nakon lečenja karcinoma. Niko mi nije rekao da bi hemoterapija, kojoj sam bila podvrgnuta posle dijagnoze 2003. i ponovo nakon 2007. i 2008. godine, mogla uzrokovati nagli gubitak proizvodnje estrogena u jajnicima, i da bi to moglo dovesti do simptoma menopauze poput suvoće vagine. Niko mi nije rekao da suvoća vagine može uzrokovati bol i krvarenje tokom odnosa. Ipak, podaci pokazuju da je učestalost seksualne disfunkcije među ženama koje su preživele rak česta. Seksualne nuspojave su poteškoće u postizanju orgazma, gubitak želje, smanjena veličina vagine i bol tokom penetracije”, rekla je i dodala da seksualni odnos nije imala 10 godina zbog narušenog zdravlja.

Ispričala je i da je bila u srećnom braku, ali da su stvari odjednom krenule nizbrdo i razvela se. Dugo je pokušavala da pronađe svoju  srodnu dušu, ali nje nije bilo nigde. Napokon, kada je odlučila da bude srećna sama, upoznala je jednog muškarca u kojeg se zaljubila.

“Kada smo počeli da se viđamo, koristila sam vaginalnu estrogensku kremu dva puta nedeljno kako bih smanjila simptome menopauze poput suvoće vagine, peckanja i svraba. Setila sam se da sam čula da ću morati da povećam dozu ako želim ponovo da imam seksualni odnos. Dogovorila sam sastanak sa svojim ginekologom da vidim treba li da učinim još nešto kako bih se pripremila za to. Lekar mi je dao savet da kupim vaginalni dilatator. To sam i uradila, ali ga nisam dugo držala. Kad je napokon došlo vreme za pravi seks, svidelo mi se. Bolelo me je, pa smo stali, ali smatrala sam da je to normalno. Onda sam osetila nešto lepljivo na nogama. Bila je to krv. Krv na čaršavima, krv na nogama. Ušli smo pod tuš, promenili posteljinu i vratili se u krevet. Nije moglo biti manje romantično”, objasnila je.

Na hitnoj joj je lekar obavio interni pregled pa je posle toga dogovorila sastanak s ginekologom.

“Rekla mi je da je trebalo da koristim dilatator između 15 i 30 minuta, a ja sam ga koristila par minuta. Poslala me na vežbe za jačanje materice da naučim vežbe opuštanja. Estrace, vaginalnu kremu, sam koristila dve nedelje. Kad smo ponovo imali seks, nije bolelo, ali dugo sam nakon toga nervozno proveravala čaršave”, otkrila je.

Rekla je i da je nedostatak informacija o seksu nakon raka zdravstveni problem i da bi više trebalo da se priča o tome. Dodala je i da je još uvek s istim muškarcem, da još uvek koristi vaginalne estrogenske kreme i da više nema problema sa krvarenjem, piše “Hafington post”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here