Posle 24 godine novi snimak eksplozije Čelendžera

0

Na dan nesreće 1986. godine, Džek Mos je snimao lansiranje Challengera sa njegove ulice u Vinter Gardensu, oko 130 kilometara od lansirne rampe na Kejp Kanaveralu .

Spejs šatl Challenger eksplodirao je nakon 73 sekunde leta zbog mehaničkog propusta. Poginulo je svih sedam članova posade, a nakon nesreće NASA je prizemljila svoju flotu šatlova na dve i po godine.

Snimak prikazuje Mosa, njegovu suprugu i komšiju kako iščekuju lansiranje sejs šatla. Četrdeset sekundi nakon početka snimka Challenger se vidi kako se izdiže iznad drveća.

Pedeset sekundi od početka snimka, vide se plameni plinova i šatl se odjednom raspolovi.

 

Mosov video se smatra jedinim amaterskim snimkom eksplozije Challengera jer su u to vreme video kamere još uvek bile retkost. Nedugo pre svoje smrti prošlog septembra, Mos je snimak donirao Arhivu svemirskih istraživanja u Kentakiju.

 

"To je potpuno drugačiji ugao gledanja ove katastrofalne nesreće. Sve što smo do sada imali bili su snimci napravljeni od NASA-e ili vojske. Ljudi treba da vide Mosov zapis jer to jeste bila i poanta njegove donacije", objasnio je Mark Vesels, izvršni direktor Arhiva.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here