Foto: MN Press
Predrag Mijatović

Legendarni Predrag Mijatović govorio je o fudbalskoj reprezentaciji Srbije u Jutarnjem programu TV Prva.

On je na startu razgovora prokomentarisao kratko prethodne tri utakmice u kvalifikacijama za Mundijal.

– Moramo da kažemo da su kvalifikacije počele na najbolji mogući način. Fenomenalan start i velika je šansa da Srbija nastavi ovim ritmom i da na kraju obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo, što je krajnji cilj – rekao je Mijatović.

Šta se to promenilo?

– Prvo, svaka promena trenera utiče na igrače iz više razloga. Prvo, svaki igrač koji je pozvan, želi da fascinira trenera da pokaže i dokaže da vredi i da može da da i doprinese. Druga stvar, reprezentacija Srbije je na poslednjem SP izborila plasman. Tada je bio Muslin, koji je ostvario svoj cilj. Možda igra tad nije bila onakva kakvu smo hteli… Apsolutno sam siguran da će Piksi napraviti sjajnu stvar. Razumem da treba biti euforičan, međutim, kvalifikacije su tek počele. U današnjem fudbalu nema autsajdera. Cilj je biti prvi u grupi ili preko baraža da se traži odlazak na Svetsko prvenstvo.

– Naš mentalitet da posle prvih nekoliko utakmica smo na Svetskom prvenstvu. Ne samo na SP, nego u polufinalu Svetskog prvenstva. To treba kontrolisati. Mislim da je Stojković svestan toga. Ima dobar tim, dobre momke, koji su spremni da daju maksimum. Ako pravi detaljnu analizu, treba neke stvari popraviti. Prvo poluvreme protiv Irske, Portugala… Najvažnije je da je rezultat ostvaren. Veliki sam optimista i raduje me ono što se dogodilo u prethodne tri utakmice.

Šta misli o Piksiju i preuzimanju reprezentacije?

– Privatno smo jako dobri, on je jako ambiciozan. Njemu trebaju takve stvari. Došao je u komplikovanoj situaciji za FSS, ali on zna šta i koliko hoće, zna kako da izvuče maksimum od igrača. Svi ostali komentari na njega neće uticati. Ne živim u Srbiji dugo, dugo godina. Poznajem situaciju, ali ne znam detaljne da odgovorim šta se dešavalo. Dok je Piksi selektor, to se neće dešavati. On ima karakter, zna da razgovara sa igračima i niko na njega ne može da utiče. Znam kakav je i kao trener i kao čovek.

Koliko stvari u FSS mogu da utiču na igrače?

– Ovakva situacija nema toliko uticaja na samu reprezentaciju. Nije u pitanju klub, treniranje svakodnevno. Te stvari ne bi trebalo, odnosno neće uticati na učinak reprezentacije, kao što se pokazalo u prethodne tri utakmice. Oni su van svih institucionalnih zbivanja. Znam koliko i vi, treba da prođe neko vreme. Što se Kokeze tiče, imali smo fer i korektan odnos. Tu je počinjalo i završavalo se sve.

Mitrović?

– Iskoristio bih priliku da čestitam Mitroviću na sjajnom početku kvalifikacija. Pretpostavljam da ni on sam nije bio toliki optimista. Možda u ovom trenutku kada nema minutažu u klubu, verovatno je njegov motiv da kroz reprezentaciju dokaže i pokaže da zaslužuje da igra u svojoj ekipi. Uvek postoji neki ciklus gde napadač uhvati neku brzinu, uključi turbo motor i na briljantan način reši situaciju u svoju korist. Teško da će ga neko prestići u tome.

Vidić na čelu FSS?

– Pročitao sam šta je napisao pre nekoliko meseci. O njemu mogu da kažem da je on jedan sjajan dečko. Napravio je sjajnu karijeru, bio je kapiten jedan od najboljih evropskih klubova, Mančester junajteda. Ne znam šta planira. U svakom slučaju radi se o sjajnom momku, čoveku koji možda i može da iskustvom koje je stekao da vodi jednu takvu organizaciju.

Prati li srpski fudbal?

– Pratim. Upućen sam, naročito u moj klub, Partizan. Uvek je tu i večiti rival, Crvena zvezda, za koju navijam u evropskim utakmicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here