Posle Perkovića, izručuju i Mustača

0

Nemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Minhenu. Zbog istog slučaja izručen Josip Perković
 

Nemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu. Zbog tog slučaja ranije je Nemačkoj izručen bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković.

 

Mustačev advokat Lidija Horvat potvrdila je večeras za Novu TV da je Vrhovni sud odbio žalbe odbrane i tužilaštva na rešenje varaždinskog suda da odobri Mustačevu predaju Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

 

Vrhovni sud je početkom godine u istom slučaju, odbio žalbu Josipa Perkovića na

Slavica Eklston radila za Udbu i zna ko je ubio Đurekovića?!

rešenje zagrebačkog suda o njegovom izručenju Nemačkoj.

 

Potom je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu odbrane na pravosnažnu odluku o izručenju čime je uklonjena i poslednja mogućnost da Perković izbegne izručenje Nemačkoj, te je on krajem januara predat nemačkim vlastima.

 

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su u istom slučaju odobrili izručenje Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici u januaru je zbog zastarelosti odbio da izruči Mustača.

 

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda. Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodeli nekom drugom  sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu koji su krajem marta odobrili izručenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here