Posle pola godine Rusija obelodanila: Prepolovljen je udeo dolara

sputniknews.com, Vestionline
5
Pixabay.com

Rusija je za poslednjih godinu dana prepolovila udeo američkih dolara u svojim deviznim rezervama, odlučivši se da, umesto njih, poveća udeo zlata, juana i evra, pokazuju poslednji podaci Centralne banke Rusije.

Učešće dolara smanjeno je sa 43,7 na 23,6 odsto od marta 2018. godine, navodi u svom izveštaju Centralna banka Rusije (CBR). Dokument je objavljen sa šest meseci zakašnjenja zbog „visoke osetljivosti cena akcija glavnih učesnika na tržištu, uključujući i samu CBR“.

Najviše je povećan udeo kineske valute u ruskim deviznim rezervama, sa pet na 14,2 odsto. Udeo evra iznosio je 30,3 odsto ruskih rezervi krajem marta ove godine, što je 8,1 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. U međuvremenu, zlatne rezerve porasle su sa 7,2 na 8,2 odsto.

Rusija se odlučila na odustajanje od dolara i diversifikaciju nacionalnih rezervi kako bi smanjila zavisnost svoje ekonomije od američke valute, i to zbog sankcija koje joj je uveo Vašington.

U periodu od marta 2018. do marta 2019. godine Moskva je povećala svoje devizne i zlatne rezerve za 27,2 milijarde dolara. One su u martu ove godine iznosile 487,4 milijarde dolara, a 20. septembra 532,6 milijardi dolara.

5 COMMENTS

  1. Tako to rade pravi zastupnici svog naroda i zemlje. Mnogi narodi bi bili sretni kad bi imali ovakvog coveka na celu. Ne mogu da se nacudim provokatorima i stranim slugama – na zapadu zvanim borcima za prava i slobodu.

    • A sto bi po tebi išao u Rusiju.. zato što kaže istinu.. jel to. Treba biti zaista vrlo glup ili zalepljen ili ispravna mozga pa ne videti da je USD najveće zlo na kugli koje ratovima uništava civilizacije starije i humanije od USD hiljadama godina samo i isključivo zbog pljačke nafte i resursa kao npr. na bliskom istoku.

      • Koji automobil voziš? U kojoj valuti štediš? U kojoj valuti kupuješ ili prodaješ nekretnine ili automobile ako si ikada imao?Koju garderobu nosiš (čiju)? Koji telefon mob. imaš? Koji, čiji, laptop,komp. pretrazivač koristiš? Kojim jezikom, osim maternjim govoriš ako uopšte i znaš koji? Vama je teško objasniti da od drveta ne vidite šumu. Pozdrav“ prijatelji“ priznajem pobedili ste, vi ne znate da imate problem ali to znaju oni koji su oko vas.Zato se predajem i eto da vas umirim rećiću “ da rusija je najbolja putin je najveći“ Ali nikome ne bi pa ni sebi voleo da zivi-im tamo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here