Tanjug
Redžep Tajip Erdogan

Posle poraza na lokalnim izborima, na kojima je izgubio sve veće turske gradove, uključujući Istanbul, posle dužeg vremena predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u velikom stilu pojavio se u Sarajevu, na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), gde je izašao sa inicijativom o obnavljanju trilaterale Beograd-Zagreb-Sarajevo.

Nije to bila jedina “sultanova” želja izražena u bosanskohercegovačkoj prestonici – izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo i pitanje izručenja gulenista, koji su se, nakon neuspelog državnog udara 2015. godine, sklonili u BiH, takođe su bili u agendi turskog predsednika.

– Iako su turski spoljnopolitički ciljevi na Balkanu konstanta i mogu da se prate nekoliko decenija, u njima ima novina koje su povezane sa situacijom na Bliskom istoku – kaže za Sputnjik stručnjak za Tursku i Bliski istok Vladimir Ajzenhamer.

– Sa jedne strane, Turska se zbog delimičnog smirivanja situacije na Bliskom istoku oseća rasterećeno, dok sa druge, zbog angažovanja SAD i Rusije u tom regionu oseća da su joj vezane ruke kako bi ostvarila sve svoje ciljeve, pa se ponovo intenzivnije okreće Balkanu – objašnjava Ajzenhamer Erdoganove motive da baš u ovom trenutku na sto iznese inicijativu za obnovu trilaterale Hrvatska-BiH-Srbija.

Uz to, ne treba zaboraviti i da je spoljnopolitička inicijativa Erdoganu potrebna i zbog unutrašnjih prilika.

Erdoganov uticaj lagano počinje da kopni, kako u Turskoj, tako i van njenih granica, već šest meseci govori se o osnivanju nove partije čiji će predvodnici biti disidenti iz Partije pravde i razvoja (AKP) – bivši predsednik Abdulah Gul, bivši premijer i ideolog neoosmanizma Ahmet Davutoglu, kao i bivši ministar finansija Ali Babadžan.

– Balkan je region u kojem turski predsednik može, manje-više, da igra na sigurno i gde s vremena na vreme može da ubere poneki politički poen, a ideja o Turskoj kao patronu balkanskih država svojstvena je Erdoganu – naglašava Ajzenhamer.

– Dobro je i poželjno to što Turska podržava regionalnu saradnju, međutim, senku na turske inicijative baca činjenica da se ova zemlja ponaša kao zaštitnica i promotor samo jedne strane – bošnjačke. Turska je poželjna kao balkanska država, kao država koja je kulturno vezana za ove prostore, i te kako je pozvana da bude prisutna na Balkanu, ali pre svega kao ravnopravan akter, možda čak i inicijator, ali nikako kao patron – smatra ovaj stručnjak.

2 COMMENTS

  1. Stručnjak koji se ovde predstavlja je pristrasan iz nekih razloga,verovatno finansiski.Turćina je htela da skloni ekipa iz vasingtona u puču koji je potpomogao NATO koji je u suštini pod komandom vašingtona.To što on gubi gradove na izborima znaći da zapadna propaganda ima medije u turskoj kojima upravlja neobaveštenom masom.Na balkanu on nije pravijo probleme za sada ,nerazumem šta piše ovaj plaćeni stručnjak

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here