Nikolamotor.com
Ekologija: "Nikola" ima motore na vodonik i struju

Razlaz među poslovnim ljudima u SAD, otvorio je put za ime i prezime našeg velikana i to baš i biznisu koji posredno ima veze sa njim jer je reč o proizvodnji trenutno najmodernijih i najtraženijih vozila na struju.

Ilon Mask je u vreme kada počinje ova priča već koračao ka budućnosti proizvodeći svoje e-automobile. Biznismen poreklom iz Južne Afrike nije se dvoumio oko imena svoje fabrike i modela vozila koji će silaziti najpre sa proizvodnih traka u Kaliforniji: inspiracija mu je bio Tesla.

Istovremeno je sličan poduhvat pripremala i grupa poslovnih ljudi koji su želeli da struju iskoriste za pokretanje moćnih “drumskih lađa”, teških kamiona za prevoz robe. Svedoci tih događanja danas tvrde da je Mask odbio ponudu kolega za saradnju i udruživanje jer se već opredelio za putničke automobile. Amerikanci, gnevni osnivači druge pomenute firme, iz inata (koji se inače smatra čisto srpskim brendom) su odlučili da svojoj kompaniji daju ime – “Nikola”. Njihovi kamioni ponosno nose to ime ispisano baš kao i kod nas.

Pritom, još traje sudski proces između dve kompanije jer iz “Nikole” optužuju Maska da im je pokrao neke tehnološke inovacije i zahtevaju odštetu.

Tako je Nikola Tesla na čak dva koloseka uplovio u 21. vek i preselio se sasvim zasluženo iz udžbenika i naučnih časopisa u medije. Taj skromni, nauci predani Srbin iz Like, verovatno se ne bi radovao ovoj slavi na tlu Amerike, u kojoj je inače postigao svoje najveće uspehe u nauci. Ostvario je svoja dečačka maštanja da učini nešto za čovečanstvo, ali nije mario za američki san o sticanju bogatstva i milionima dolara koji su temelj takvih težnji.

Kompanija “Nikola” je posle Maska kucala na druga vrata i tražila partnera u automobilskoj industriji, pa je tako stigla do najvećeg američkog automobilskog koncerna Dženeral motorsa (GM). Pre dve nedelje je obelodanjena njihova kooperacija, u času kada je berza već oborila vrednost akcija proizvođača kamiona za 17 procenata.

Njihov novi šef Mark Rasel najavljivao je da će se sa ovim moćnim partnerom usmeriti isključivo ka teretnjacima, ali će sada prvi koraci tog poslovnog odnosa biti samo u sferi saradnje na polju razvoja tehnologije gorivnih ćelija, posebno ka ekološki čistim motorima na vodonik.

To je donekle “skresalo krila” kamiondžijama koji su računali da će partner uložiti dve milijarde dolara u akcije i tako dobiti 11 odsto vlasništva, a njima pružiti neophodni kapital za proizvodnju i plasman šlepera. Njihovi akcionari su očekivali eksploziju zarade poput one u firmi Ilona Maska, ali su za sada morali da se zadovolje samo najavom očekivanih uspeha na tržištu.

Čuda tehnike

Kamioni sa logom NIKOLA su pravi vesnici nekih novih vremena u ovoj oblasti saobraćaja. Nekoliko prvih prototipova sa oznakama jedan, dva i tri već deluju impresivno i samo je pitanje dana kada će zagospodariti tržištem, s obzirom na to da ne zagađuju okolinu jer koriste struju i vodonik. Kabine tih kamiona deluju kao salon, a vozačima pružaju više komfora nego ostali konkurenti.

Istorija

Korporacija “Nikola” osnovana je 2014. godine u Solt Lejk sitiju, u američkoj saveznoj državi Juta. Osnivač je bio Trevor Milton koji je centralu smestio u Feniks, u Arizoni. Kasnije se razišao sa svojim saradnicima i nedavno njima prepustio kompaniju.

Dodatni biznis

Uz kamione kompanija pravi i manja vozila koja su nešto između SUV automobila i u Americi popularnih kamioneta. Tu su i muške i ženske majice, koje koštaju 20 i 25 dolara, duksevi 65, jakne 150 i kačketi, čija je cena 25 dolara