Posle tri decenije Francuz pobedio u etapi “Tura” noseći žutu majicu

0

Tek u 13. etapi 106. “Trke oko Francuske”, najčuvenijeg biciklističkog takmičenja, voženoj na hronometar, neko je pobedio i drugi put. Na radost domaće publike, najuspešniji je bio Žilijen Alafilip, kome je pripala i treća etapa.

Alafilip je u žutoj majici za vodećeg u generalnom plasmanu već šest deonica uzastopce. Poslednji put je domaći biciklista pobedio u etapi noseći najvrednije znamenje trke još 1989, u godini jedne od najuzbudljivijih završnica. Tada je Francuz Loran Finjon, pobednik “Tura” 1983. i 1984, vodio uoči poslednjeg iskušenja, na hronometar, s 50 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Amerikanca Grega Lemonda, koji je 1986. postao prvi šampion koji nije bio Evropljanin.

Lemond je briljirao na hronometar. Imao je za 58 sekundi bolje vreme od Finjona. Osam sekundi razlike između pobednika i drugoplasiranog i dan-danas je najmanja u istoriji trke. Amerikanac je dogodine sačuvao titulu.

Uzgred, još od 1991. nije se desilo da francuski takmičar (Tjeri Mari) pobedi i na hronometar i najmanje u jednoj običnoj etapi. Pitanje svih pitanja jeste može li Alafilip da izdrži i da bude prvi domaći šampion posle Bernara Inoa 1985. Do kraja ima još osam deonica, a slede izazovi u Pirinejima i Alpima…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here