Težak period koji je zadesio planetu pojavom korona virusa je iza nas, ali ostavlja za sobom brojne traume i velike strahove. Život će svakako nastaviti da teče, ali je veliko pitanje da li će se u potpunosti vratiti na ono što je nekada bio, ili će ogromne promene kroz nekoliko meseci postati nova svakodnevica. Sve nas muče pitanja da li će zagrljaji sa ljudima koje volimo zauvek ostati nedostižni luksuz, i da li će zaštitna maska postati deo života svakodnevno koliko i donji veš. Ipak, više od svega čovečanstvo brine o tome li će nas zadesiti recesija poput čuvene Velike depresije 1928. godine. Desetogodišnji ekonomski sunovrat uništio je živote ogromnog broja porodica, nezaposlenost u svetu bila je veća nego ikada, a samim tim i broj samoubistava.

Korona je, iako ne tako drastično, već počela da pokazuje lice posledica koje nimalo nije nasmejano i radosno. Vlade mnogih zemalja ulažu napore da očuvaju radna mesta i posledice svedu na minimum. Ipak, mnoge grane privrede su uprkos svim naporima značajno usporile ili potpuno stale, drugog izbora nije bilo nego otpustiti veliki broj ljudi. Da li će zastoji potrajati još par meseci ili će se odužiti na nekoliko godina, teško je proceniti.

Kako se uvek sve vrti oko novca, tako će ekonomske posledice sigurno uticati na političku situaciju u mnogim državama, ali i u međudržavnim odnosima. Mnogi stručnjaci su saglasni – doći će do velikih zaokreta.

Doajen američke diplomatije Henri Kisindžer istakao je da će pandemija virusa korona zauvek promeniti svetski poredak.

– Nacije se okupljaju i cvetaju na osnovu uverenja da njihove institucije mogu da predvide nesreću, da obuzdaju njene posledice i da povrate stabilnost. Kada pandemija bude okončana, percepcija će biti da institucije mnogih zemalja nisu uspele… Realnost je da svet više neće biti isti posle virusa korona – rekao je Kisindžer.

Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Baraka Obame, iskazao je slična uverenja.

– Geopolitičke posledice biće duboke i trajne. Prvi meseci ove krize sugerišu da će svetski poredak, koji će nastupiti na njenom kraju, biti trajno promenjen. Najveću pretnju Americi i njenom poretku više neće predstavljati terorističke grupe poput Al Kaide, već, uz klimatske promene i pandemije, najveća pretnja postaće širenje mešavine nacionalističke autoritativnosti i totalitarizma kineskog stila, koja bi mogla da transformiše način na koji ljudi žive u svakoj zemlji, uključujući i samu Ameriku – istakao je Rouds.

Geopolitička kriza

Nekadašnji ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović istakao je da kataklizma izazvana pandemijom ne odvija samo na zdravstvenom, nego i na geopolitičkom planu.

– Uspostavljena je jasna razlika između onih koji se s ovim iskušenjem uspešno nose – poput Kine ili Rusije – i onih koji su u ovom procesu u izvesnom smislu poraženi jer su prinuđeni da, javno i pred očima čitavog sveta, priznaju da više nisu u stanju da ga predvode. Zbog toga će na kraju i morati da bude prihvaćena nova situacija, u kojoj će moć i uticaj morati da budu podeljeni sa drugima. Jednostavno, svet će se sve više okretati onima koji su pokazali da su sistemski bolje pripremljeni za nedaću koja nas je snašla – istakao je Jovanović.

Istovremeno, naglašava Vladislav Jovanović, tokom ove krize su predvodnici novog sveta – Rusija i Kina – demonstrirali brigu i za ostatak sveta kakvu niko sa Zapada nije pokazao do sada, čime su preuzele i moralno vođstvo sveta.

Sutra – Posledice pandemije (2): Asepsol za dobro jutro