Posledice poznate, pouke nisu izvučene

0

Posledice Prvog svetskog rata svima su poznate, ali pouke još nisu izvučene, ocenjeno je na tribini Rat naših dedova 1914 -1918. – pouke, mitovi, posledice, održanoj u sredu uveče u Beču.

Neophodno je razumevanje: Učesnici diskusije
 

Na skupu Austrijsko-srpskog društva (ASD) o Prvom svetskom ratu govorili su austrijski i srpski naučnici i novinari koji, kako je istakao organizator, žele da doprinesu da se katastrofa Velikog rata nikada više ne ponovi.
Zbog toga je neophodan dijalog koji vodi uzajamnom razumevanju, pomirenju, iz koga se rađa saradnja i prijateljstvo, istakli su učesnici tribine održane u zdanju Rajfajzen banke.
Prisutnima je na početku pročitana poruka bečkog nadbiskupa kardinala Kristofa Šenborna koji je ocenio da su pucnji u Sarajevu izazvali Prvi svetski rat, epohalnu katastrofu 20. veka, besmisleno krvoproliće.
– Prvi svetski rat bio je posledica niza nepomirljivih koraka, koji se ničim nisu mogli opravdati, a Drugi svetski rat otrovni plod Velikog rata – naglasio je on dodajući da i danas besne ratovi, ali da smo naučili da možemo samo zajedno, a ne jedni protiv drugih, te da hrišćanske crkve imaju zadatak da se bore za međusobno praštanje.
Episkop austrijsko-švajcarski Andrej kazao je da možemo samo da žalimo za prošlim događajima koji su naneli patnju srpskom narodu i raspadu monarhije. On je naglasio da je vidljivo da sada živimo u potpuno novoj eri.

Vladika ANdrej i Rorbah
 

Ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Austriji Goran Bradić naglasio je da bi bilo Prvog svetskog rata i bez atentata na prestolonaslednika jer su se velike sile pripremale za to, a u toj strateškoj igri su Srbi i Austrougarska monarhija dospele u konflikt.
– Posledice rata znamo svi, ali, nažalost, pouke nismo povukli. Drugi svetski rat i regionalni i lokalni ratovi su nam to pokazali – istakao je on dodajući da istoriju ne možemo promeniti, ali zato možemo oblikovati budućnost.
Potpredsednik ASD Rorbah ukazao je da je Prvi svetski rat podstaknut šovinizmom, koji mora stalno da pravi neprijatelje, da prenosi zlo na druge, da bi sebe opravdao da nije kriv.
Prema njegovim rečima, postoji mit žrtve na obe strane. Glavni uzrok za Prvi svetski rat, kako je istakao, bio je nemački car Vilhelm Drugi, koji je hteo da vlada čitavom Evropom, ali i tadašnji francuski vladar koji je zbog ranijeg poraza jedva čekao da Nemci budu kažnjeni.
Rorbah je naglasio da se iz istorije mora učiti da je potrebno tražiti dijalog, pomirenje, a onima koji mlade šalju u rat poručio da sami idu i bore se.
– Zajednička Evropa je kuća u nastajanju i moramo svi da budemo članice, ali moramo da se oslobodimo šovinizma i nacionalizma – poručio je on.
Predsednik ASD Marko Stijaković rekao je da je danas Srbija na putu u EU, a da je u tome Beogradu najveći partner Austrije.
– Sto godina posle izbijanja rata, Austrija i Srbija su partneri – podvukao je on.

 

Dijalog umesto oružja
Rorbah je kazao da je neophodno da se sagleda istina o Prvom svetskom ratu i da obe strane treba da je prihvate, navodeći da se genocid austrougarske vojske ne razlikuje od onog koje su počinili vojnici Trećeg rajha.
"Treba tražiti dijalog umesto oružja. Taj dijalog je započet i želeo bih da se on nastavi. Ja sam pola Austrijanac i pola Srbin i želim da vidim obe moje polovine ujedinjene u EU – kazao je Rorbah.

Knjiga, film i diskusija
Šef Instituta za uporedno pravo dr Jovan Ćirić i Miroslav Đorđević predstavili su knjigu "Sto godina od početka Prvog svetskog rata – istorijske i pravne studije" nastale na osnovu međunarodne konferencije održane u Beogradu i Andrićgradu.
Đorđević je podvukao da se na osnovu prošlosti može gledati u bolju budućnost.
Prisutnima je šef Instituta savremene istorije dr Momčilo Pavlović prikazao i kratak dokumentarni film o Prvom svetskom ratu.
Pose toga usledila je diskusija u kojoj su učestvovali novinarka "Politike" Aleksandra Petrović i bečkog dnevnika "Viner cajtung" Alfred Šimer.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here