commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

Slovenačka Adrija ervejz prijavila je Srbiju evropskim institucijama zbog državne pomoći koju dodeljuje Er Srbiji. Analitičari tvrde da postoji čak i mogućnost da EU naloži da se novac dodeljen Er Srbija vrati u budžet.

Slovenačka kompanija Adrija ervejz uputila je pre godinu dana srpskim institucijama žalbu zbog, kako su ocenili tada, državne pomoći nacionalnom avio-prevozniku Er Srbiji koja je protivna međunarodnim propisima.

Epiloga do danas nema, pa je žalba stigla i do nadležnih u Evropskoj uniji. Stručnjaci ocenjuju da će Srbija teško moći da se odbrani od optužbi, a posledice po nju mogu da budu veoma nepovoljne.

Sklapanjem partnerstva sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbija je pre šest godina predstavila “nova krila Evrope”. Ubrzo su, prema mišljenju dela evropskog neba, pokazala nelojalnost, izraženu u stotinama miliona evra, zbog čega slovenačka krila nisu mogla da ćute.

– Adria ervjez je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu – objašnjava za N1 pravni zastupnik slovenačke aviokompanije, Dragan Gajin.

Komisija za kontrolu državne pomoći Srbije ih je ignorisala, pa su se Slovenci obratili Evropskoj uniji. Argumenti su, smatraju stručnjaci, na njihovoj strani.

Srbija, kako kaže vazduhoplovni analitičar Alen Šćurica, iako kandidat za članstvo u EU, ne poštuje liberalnu ekonomiju, po kojoj nema državnih subvencija i oglušava se o aranžman o “otvorenom nebu” koji garantuje jednaku tržišnu utakmicu.

– Mislim da Adria ima dosta veliku šansu u ovom slučaju, pogotovo zbog bekapa (podrške) Lufthanze koju ima, a Lufthanza je bila prva koja se požalila na projekat Er Srbije, još pre nekoliko godina, i ne verujem da je Adria to uradila sama. Mislim je veoma moguće da Er Srbija dobije velike sankcije ili barem određene direktive EU – prognozira Šćurica.

Ukoliko do sankcija dođe, Srbiji se po svemu sudeći ne piše dobro.

– Postoji čak mogućnost i povratka tih sredstava, da Evropska unija naloži Republici Srbiji, odnosno Er Srbiji da vrati taj novac u budžet, a to bi bilo dosta loša situacija, govorimo o vrlo velikom iznosu novca – ističe on.

Koliki je taj iznos? Ogroman, kaže ekonomski analitičar Miša Brkić i procenjuje da je država do sada izdvojila od 500 do 700 miliona evra.

Stručnjaci smatraju da, iako se Srbija po svemu sudeći nada da će žalba biti zaboravljena zbog lošeg poslovanja Adria ervejza ili promene briselske administracije, male su šanse za to.

Podsećaju, u sličnim sporovima Evropa je već presuđivala, pa je tako Er Estonija pre nekoliko godina izvukla deblji kraj, kada je samo dan nakon vraćanja državnih subvencija proglasila bankrot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here