Hadži Marko Vujičić
Arhimandrit Jovan Radosavljević

U KC Vojvodine u Novom Sadu danas je, u 94. godini od posledica Covid-19 preminuo jedan od najvećih duhovnika Srpske pravoslavne crkve arhimandrit Jovan Radosavljević.

Radosavljević je bio učenik vladike Nikolaja Velimirovića, ali i duhovnik većine srpskih vladika, kao i prijatelj patrijarha Pavla i Irineja.

Kako “Vesti” saznaju, arhimandrit Jovan biće sahranjen u manastiru Lelić, na monaškom groblju pored oca Avakuma, koji se upokojio na današnji dan pre tri godine na Vaskrs.

Arhimandrit Jovan je rođen 1927. u Leliću kod Valjeva. Bogosloviju je završio u Prizrenu 1966, a Bogoslovski fakultet u Beogradu 1971. Najveći deo svoje monaške službe proveo je kao profesor u prirenskoj Bogosloviji, gde je predavao 30 godina.

Takođe, sa više od 40 napisanih knjiga iz teologije, ali i o srpskim monasima i manastirima, stradanjima u Jasenovcu i Dahauu, jedan je od najboljih svedoka pogroma Srba u 20. veku.

Arhimandrit Jovan Radosavljević bio je poslednji živi prijatelj patrijarha Pavla sa kojim je službovao i drugovao čak 47 godina. O tom prijateljstvu je objavio dve knjige “S vladikom Pavlom kroz život” i “Pisma”.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here