EPA/Andy Rain

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije znači “promenu” i “svitanje nove ere”, ocenio je britanski premijer Boris Džonson koji želi da ujedini zemlju nakon tri i po godine podela zbog Bregzita.

“Ovo nije kraj, nego početak”, reći će konzervativni lider u svom obraćanju naciji večeras u 23 časa po srednjoevropskom vremenu, sat vremena pre istorijskog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

“Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zavesa pre novog čina”, vidi se u delovima večerašnjeg govora koje je objavio Džonsonov kabinet. “Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promene”.

Džonson želi i da iza sebe ostavi podele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojem ih se 52 odsto izjasnilo za Bregzit. “Naš posao u vladi – moj posao – je da ujedinimo zemlju i povedemo je napred”.

Premijer će danas u Sanderlendu proslaviti Bregzit na ministarskoj sednici kojoj će predsedavati. U tom gradu na severoistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasao za Bregzit sa 61 odsto, najveća je fabrika automobila japanskog proizvođača Nisana u Evropi.

Budućnost te fabrike bila bi neizvesna u slučaju tvrdog Bregzita koji je sprečen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Briselom.

Šarl Mišel: Britanija ostaje partner, ali biće posledica

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istovremeno je poručio da Velika Britanija ostaje “partner i prijateljska zemlja”, ali da će EU biti “veoma odlučna” u svojim pregovorima sa Londonom.

“Naša poruka pred pregovore o organizovanju budućeg odnosa Evrope i Velike Britanije vrlo je jednostavna: želimo da zadržimo najbliži mogući odnos u svim oblastima, ali što više Britanija bude htela da se udalji od evropskih standarda, tim manje će imati pristup evropskom tržištu”, rekao je danas Mišel za RTL.

On je rekao da “ima posledica kada više ne pripadate klubu EU”.

“Velika Britanija nije protivnik, ona je partner, ona je prijateljska zemlja”, rekao je Mišel, ali je dodao da je stav Unije “veoma lucidan i odlučan”.

On je dodao da EU neće prihvatiti da Velika Britanija razvije strategiju dampinga i tako proba da nanese štetu evropskim ekonomijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here