Poslednji oproštaj od čika Neđe

0

Balać je preminuo 12. novembra u 82. godini života. Rođen je u Peuljama kod Bosanskog Grahova 23. septembra 1932.

 

Opelo u Kabramati
 

U Australiji je proveo dobar deo života, sve vreme od 1949, i ostavio vidan trag u životu srpskih iseljenika, posebno u delovanju SPC.

Imao je izvanrednog sluha za potrebe crkve i vernika i otuda i njegova uloga u osnivanju Bratstva vladike Nikolaja Velimirovića, društva čiji su temelji udareni 1985, pri crkvi Svetog Stefana u Ruti Hilu. Cilj bratstva koje i danas deluje bio je pomaganje stotina bogoslova na školovanju u otadžbini.

Čika Neđo, kako su ga zvali brojni đaci, ali i mladi učitelji pri Nedeljnoj školi "Vuk Karadžić" u Kabramati, bio je čovek koji je pripovedao zdravu nauku. Snažna i jednostavna vera i prirodni talenat za jezgrovitu i poučnu reč, kao i osmeh i razumevanje za svakoga, omogućili su mu i da više decenija uspešno poučava veronauku u nedeljnim školama u Ruti Hilu i Kabramati.

 

Čovek od reči: Neđo Balać

Od pokojnog Balaća besedama su se oprostila trojica sveštenika Srpske pravoslavne crkve, među kojima i prota Milorad Lončar koji je za sahranu doputovao iz Amerike.

U oproštajnoj besedi, doktor Marko Marinković govorio je o 40 plodnih godina druženja sa Neđom.

– Od 1975. do danas nije prestalo naše druženje, posebno na duhovnom polju. Uvek si brinuo za mlada pokolenja i njihov duhovni razvoj. Uveo si i vodio nedeljnu školu i predavao veronauku uz blagoslove prote Sekulića, kasnije prote Lončara, prote Miletića i prote Đurđevića.

Dr Marinković je kazao da su to bile plodne godine u CŠO "Svetog Stefana".
– Tada smo izgradili svetu bogomolju, crkvenu salu, a potom i starački dom – podsetio je on i naveo da je pokojni Balać "blagosloven Svetim duhom, aktivno učestvovao na duhovnim večerima i predavanjima u svim crkvenim opštinama".

– Na tvoju inicijativu, osnovali smo Bratstvo Svetog vladike Nikolaja Velimirovića čiji si ti bio prvi i dugogodišnji predsednik sve do bolesti. Od tada pokušavam da nastavim tvoj rad. Od 1983. do danas, Bratstvo je stipendiralo više od 250 bogoslova, od kojih su četvorica postali vladike – rekao je dr Marinković.

Nedeljko Balać bio je cenjena ličnost i poštovan član ovdašnjih srpskih crkava, klubova i organizacija. U znak počasti, Srpski kulturni klub "Sveti Sava" iz Hokston Parka pripremio je daću posle sahrane.

Balać je od patrijarha Pavla odlikovan i Ordenom Svetog Save drugog reda.
Iza pokojnog Neđe Balaća ostali su supruga Mileva, sin Vlad, kćeri Anđelka i Jula, šestoro unučadi i drugi članovi familije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here