Odlazeća vlada Mila Đukanovića proterala je iz Podgorice srpskog ambasadora Vladimira Božovića, zaoštrivši do kulminacije odnose sa Srbijom, uoči samog izbora nove, koju će činiti dosadašnja opozicija. Beograd je uzvratio reciprocitetom, zatraživši da ambasador Crne Gore Tarzan Milošević napusti Srbiju u roku od 72 sata.

Potez poraženih Đukanovićevih snaga analitičari i političari vide kao očajnički, uoči odlaska iz vlade, a da su to poslednje loše poruke iz Podgorice obećava mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, koji kaže da će posle izbora nove izvršne vlasti početkom idućeg meseca odnosi dveju zemalja biti poboljšani.

– Odlazeći crnogorski režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela – kazao je Krivokapić.

On je izrazio žaljenje zbog takve odluke i obećao da će nova vlada raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom.

– Uzajamno poštovanje biće naša mera – naveo je Krivokapić.

Obrazloženje crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova glasi da je Božović nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda i omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo.

Odlazeća crnogorska vlada i vlast Mila Đukanovića, kako kaže jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, nisu mogli otići u prošlost, a da se prethodno još jednom ne obrukaju.

– Ambasador Božović izrekao je istorijsku istinu kojom se ponosi srpski narod u Crnoj Gori, i to treba da mu služi na čast, jer da je to vreme i događaje drugačije ocenio, zamerio bi mu njegov narod – kazao je Mandić za naš list i potez Podgorice okratakterisao kao očajnički.

Milo Đukanović je, smatra direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije iz Podgorice Vladimir Pavićević, pokušao da našteti Srbiji i njenim građanima, ali je naštetio Crnoj Gori i njenim građanima. Proterivanje Božovića je ocenio kao posledicu dezorijentisanosti Đukanovića, pošto je DPS posle tri decenije razvlašćen. Očekujem da nova crnogorska vlada povuče ovu odluku – poručio je Pavićević, ističući da je Đukanović previše opteretio Crnu Goru insistiranjem na svađalaštvu i podelama i da je danas simbol nestabilnosti i nereda.

Inače, odnosi su bili zategnuti i početkom godine kada su Podgorica i Beograd uputili protestne note. Božoviću je nota upućena “zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave” u Beogradu, na protestu zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. U noti srpskog MSP je izražen protest zbog optužbi da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da joj postupcima i politikom ugrožava nezavisnost.

Sejačima mržnje nema leka

Cilj odlazeće vlasti je, prema rečima vladike Joanikija, episkopa budimljansko-nikšićkog SPC, da podigne tenzije i produbi podele crnogorskog društva.

– Imaju višestruko zlu nameru da među braćom pravoslavne vere izazovu recipročne mere Srbije da bi se “medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje, čime su pokazali da im leka nema – kazao je vladika. On smatra da ogromna većina naroda Crne Gore želi vlast koja će učiti i poštovati njenu istoriju bez potrebe da je prekraja, i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu znati da uspostavi najbolje odnose, posebno sa bratskom Srbijom.

Podgorica potire volju predaka

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, smatra da odlazći režim ovim potezom pokazuje ne samo svoj odnos prema Srbiji, već i prema srpskom narodu u Crnoj Gori, jer su naši preci organizovali Veliku skupštinu srpskog naroda 1918. i ujedinili Crnu Goru i Srbiju.

– To im služi na čast, a nama na ponos. Da li bi neka od slavnih italijanskih kraljevina i kneževina, od kojih je ujedinjenjem stvorena Kraljevina Italija, potirala volju svojih predaka – zapitao je Mandić.

Nož u leđa

Srbija je oktobra 2008. godine proglasila tadašnju ambasadorku Crne Gore u Beogradu Anku Vojvodić za personu non grata. Beograd se na ovu oštru meru odlučio zbog odluke crnogorske vlasti da prizna državnost Kosova. Iz Srbije je iz istog razloga proteran makedonski ambasador. Do zaoštravanja odnosa je došlo i kada je Milo Đukanović optužio Srbiju za navodni “državni udar” u Crnoj Gori uoči izbora 2016. godine.

Odličan odgovor Srbije

Srpski istoričar Aleksandar Raković je ocenio da je proterivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice zbog toga što je rekao istinu još jedan “segregacionistički gest odlazećih vlasti rasrbljenog režima u Podgorici”.

– Odlično je što je Srbija, u skladu sa diplomatskom praksom, proterala crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića. Tarzan sad ima svu slobodu da se Đukanovićevim banditima pridruži u šumi. Tom kulturološki inferionom talogu nije drugde ni mesto osim u rezervatu. Samo neka tamo i ostanu i da budu izloženi kao turistička atrakcija – rekao je Raković za “Vesti”, komentarišući poslednji potez odlazeće crnogorske vlade.

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore i poslanik u parlamentu, ocenio je da je proterivanje ambasadora Srbije “završni čin igre nedoraslih i neodgovornih”.

– Najnoviji diplomatski skandal, u još jednoj sramnoj režiji odlazeće vlasti, zadnji je pokušaj poraženog i odbačenog DPS antisistema da uradi sve što može da novoj vlasti ne ostavi samo prazne budžetske kase, haotično stanje u državnoj upravi, dugove i kredite, već da im za kraj pokvari još nešto: da ih pred Evropom zakoči u onome na šta je upravo Evropska komisija upozorila Crnu Goru u svom poslednjem izveštaju, a to su zabrinjavajuće tenzije u odnosu sa Srbijom – poručio je Milačić.