Poslodavci kažnjavaju trudnice

0

Većina trudnica danas dolazi na posao do poslednjeg dana pribojavajući se otkaza

Nažalost, ovo nije jedini i usamljeni primer kako se poslodavci u Srbiji ophode prema budućim i mladim majkama. Oni često na razgovorima za posao devojkama postavljaju veoma lična pitanja, poput onih da li su udate, imaju li u planu da rađaju, na šta nemaju zakonsko pravo i na taj način ih diskriminišu.

 

“Ima često takvih prijava, ali, nažalost, one su uglavnom anonimne. Glavni problem je što se žene boje da imenom i prezimenom prijave problem iz straha da ne izgube posao. Čak i kad se jave, pa naši inspektori izađu na teren, pitaju ih da li je stvarno takvo stanje u firmi, one strahuju da kažu da je to zaista tako“, kaže za "Blic“ Radovan Ristanović, direktor Inspekcije za rad, i dodaje da prava statistika ne postoji i da takvih slučajeva ima nemerljivo više od prijavljenih.

 

Zbog anonimnih dojava i prijava, kako kaže Ristanović, teško je utvrditi pravo stanje i pronaći dokaze za pokretanje prekršajnog postupka. Da bi se problem rešio, potrebna je sistemska kontrola Inspekcije za rad.

 

"Zato naši inspektori kad izađu na teren posebnu pažnju obraćaju na žene i njihov položaj u datom preduzeću. Najviše je ovakvih slučajeva, naravno, u velikim sredinama, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Mada to ne znači da toga nema u manjim mestima. Najčešće se dešava u trgovini i tekstilnim firmama, gde ima dosta rada na crno", objašnjava Ristanović.

 

Da poslodavci trudnice i buduće majke zloupotrebljavaju, potvrđuje i Angelina Radulović, izvršna direktorka Udruženja "Roditelj“.

 

Otvoreno krše prava radnika

U Inspekciju za rad nedavno je stiglo i pismo iz Niša, u kom suprug radnice jednog butika u ovom gradu traži pravdu za svoju suprugu. Naime, kako kaže direktor Inspekcije za rad Radovan Ristanović, ova Nišlijka radi u butiku u kom poslodavac zaposlenima zabranjuje da tokom radnog vremena sede, nemaju pravo na pauzu, a u slučaju bolesti sledi otkaz. Ovaj suprug se žalio inspekciji da njegova supruga nije smela da uzme bolovanje ni kad im je dete bilo bolesno jer joj je poslodavac zapretio otpuštanjem.
 

“Često nam se javljaju žene koje poslodavci na ovaj ili onaj način zastrašuju ako žele da se ostvare kroz majčinstvo. Problem se uglavnom javlja kod ugovora na neodređeno, sa neisplaćivanjem ili zakidanjem na naknadama tokom trudničkog bolovanja. Javljale su nam se žene koje su dobijale otkaz posle isteka trudničkog bolovanja“ kaže radulovićeva.

 

Kako je objasnila, postoje rupe u zakonu koje poslodavci perfidno koriste. Kada i ima osnova za tužbu, malo koja žena se upušta u tako nešto. Ipak, u Ministarstvu za socijalni rad nisu želeli da kažu kako ovakvim poslodavcima stati na put.

 

“Istina je da žene koje imaju decu češće koriste bolovanja, ali to bi se rešilo kada bi kod nas postojalo skraćeno radno vreme u takvim slučajevima. Tada bi i jedna i druga strana bile na dobitku“, zaključuje Angelina Radulović.

Ona je navela primer devojke koja je dobila otkaz čim je poslodavcu rekla da je u drugom stanju. Naime, kako nije bila primljena za stalno, ugovor joj je produžavan na tri meseca, pa je poslodavac vrlo legalno uspeo da joj da otkaz.

 

Šikaniraju radnice u manjim firmama

Prema rečima Ljube Orbovića, predsednika Samostalnog sindikata Srbije, ovakvi slučajevi se najčešće dešavaju u malim preduzećima gde radnici nisu sindikalno organizovani.
“U našem sindikatu još nismo imali takve pritužbe, što ne znači da ih nema. Poslodavci uglavnom plaše buduće trudnice u manjim preduzećima koja imaju najviše 20 zaposlenih. Dešava se da i ako su samo udate neće da ih prime. To je ravno skandalu i mi smo za to da se što više žena prijavi, ne moraju da budu naši članovi, ali moraju da budu spremne da to urade imenom i prezimenom, a ne anonimno“, objasnio je Orbović.

Na društvenoj mreži Fejsbuk osnovana čak i grupa "Trudnica – najveći neprijatelj Srbije!" koja za sada ima 678 članova oba pola. Grupu su osnovali građani ogorčeni odlukama države da se sve manje novca izdvaja za trudnice i mlade majke. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here