Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića stižu u Beograd

0

"Ne postoji više nijedna prepreka da Slobodan Jovanović ne bude vraćen u Srbiju. Od proceduralnih, tehničkih pitanja, neuporedivo su ozbiljnije bile političke prepreke. Decenijama nije postojala politička volja da se Jovanoviću vrate zasluge koje mu pripadaju“, ocenio je on.

 

Prvi korak bio je, podseća Srećković, usvajanje Zakona o rehabilitaciji. Pre tri godine ispravljena je odluka komunističkih vlasti, koje su Jovanovića 1946, u odsustvu, osudile kao izdajnika i državnog neprijatelja, oduzele mu građanska prava i imovinu.

"Okružni sud doneo je odluku o ukidanju presude kojom je Jovanoviću oduzeta čak i porodična grobnica. Sada će biti sahranjen kako dolikuje, uz državne počasti“, kaže Srećković.

 

Već 52 godine njegova večna kuća je na londonskom groblju Kensel Grin. Kada bude vraćen u Srbiju, počivaće na beogradskom Novom groblju, u porodičnoj grobnici. Slobodan Jovanović je bio profesor Pravnog Fakulteta 43 godine, njegov dekan, akademik i predsednik Srpske kraljevske akademije, danas SANU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here