Post važniji od zarade

0

Pošto su mnogi shvatili da post nije samo udržavanje od hrane, već i od ružnih misli, psovki, svađa, ako najraspevaniji deo nacije bude dosledan sebi, neće biti svađa, čarki, sukoba, u šta je teško poverovati.

 

Maja Marijana

– Već godinama se dosledno pridržavam svih postova. Nekada mnogo toga nisam znala jer sam bila dete komunizma. Ali, putujući po svetu, videla sam koliko drugi narodi poštuju svoju tradiciju i to me je pokrenulo da i ja naučim ono što nisam znala. Evo, uveliko sam na postu i ne samo da pročišćavam telo, već i dušu. Godinama postim, ispovedam se i pričešćujem se. Onima koji post shvataju kao običnu dijetu i zgodnu priliku da se reše suvišnih kilograma objašnjavam da je post mnogo više od toga. Ne samo da postim, već pazim da ne psujem, ni sa kim se ne svađam i ne dam nikome da me isprovocira – kaže Maja Marijana, dodajući da se, dok posti, fantastično oseća.

 

Međutim, većini onih koji često putuju zbog posla postovi teško padaju. Mnogi, upravo zbog posla koji podrazumeva neuredan život i besane noći, priznaju da nisu u situaciji da se posta pridržavaju.

Jovana Tipšin sa dečkom

 

 

 

 

– Bitna je suština, a ne forma. Na postu sam koliko god mi okolnosti to dozvoljavaju. Mnogi smatraju da je dovoljno da se uzdrže, pa da sa sebe skinu grehe. Ne, suština je nešto drugo. Još u detinjstvu naučila sam da je poštovanje prema ljudima, praznicima i tradiciji osnova svega. Uvek sam se pridržavala načela da nekome ne učinim ono što ni ja bih volela meni neko da učini. To je mnogo važnije nego ne jesti. Priznajem, teško mi je da postim kad putujem – kaže Vera Matović.
Jovana Tipšin tvrdi da se običaja koje nalaže naša tradicija pridržava dosledno poslednjih 12 godina. Prvu i poslednju nedelju, pred pričest, posti na vodi. U tim periodima, pred Uskrs i Božić, nikada ne radi jer misli da je mnogo važnije da ispoštuje post, nego da nešto zaradi.
 

– Tu sam vrlo stroga. Ne samo da se ni sa kim ne svađam i ne dozvoljavam sebi ni ružnu reč da pomislim, nego se uzdržavam i od seksa! Postim dušom i telom jer jedino tako mogu kompletno da se pročistim. Pošto već godinama postim, ni veliki postovi mi ne padaju teško. Ako u tom periodu putujem i ako nema posne hrane tamo gde idem, ne jedem. Ni u avionima nikada ne jedem – kaže dosledna Jovana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here