commons.wikimedia.org/Orjen
Glavna Pošta Srbije

Zbog štrajka zaposlenih u Regionalnom poštanskom centru (RPLC) Beograd preko koga se, JP “Pošta Srbije” uputila je izvinjenje korisnicima zbog eventualnog kašnjenja u isporuci dela pošiljaki i najavila da će oštećeni korisnici biti obeštećeni u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama.

U JP “Pošta Srbije” za Tanjug kažu da je došlo do usporenog procesa prerade paketskih i pismonosnih pošiljaka zbog odbijanja izvršavanja radnih naloga od strane dela zaposlenih Radne jedinice Regionalni poštansko logisticki centar, Beograd (RPLC), preko koga se, kako navode predstavnici Samostalnog sindikata poštanskih radnika preraspodeljuje i isporučuje 90 odsto pošiljki.

Predsednik ovog sindikata Zoran Pavlović rekao je Tanjugu da isporuka pošiljaka ne funkcioniše, dok se platni promet odvija normalno, s tim što zaposleni u poštama u Beogradu, Vojvodini i ponegde na Zapadu Srbije obustavljaju rad na sat ili dva, solidarišući se na taj način sa zaposlenima u poštanskom centru.

Prema njegovim rečima, zaposleni su se samoorganizovali i obustavili rad nezadovoljni visinom zarada, koje se u tom javnom preduzeću kreću između 32.000 i 39.000 dinara za oko 11.500 radnika – poštara, šalterskih radnika, kurira, radnika u preradi, vozača…

Pavlović kaže da je štrajk pokrenut i zbog nedostatka broja izvršilaca u tehničkom delu, a iz Pošte upozoravaju da zaposleni u ovom organizacionom delu nisu najavili štrajk, što jepredviđeno odredbama Zakona o štrajku.

– U slučajevima pojedinačnog kratkotrajnog odbijanja izvršavanja radnih naloga u pojedinim poštama, nije došlo do poremećaja rada šaltera u poštama i korisnicima su bez smetnje pružene usluge na šalterima pošta na čitavoj teritoriji Srbije – navode u Pošti Srbije i dodaju da je odmah započeta “primena mera radi uspostavljanja neometanog procesa rada u svemu u skladu sa važećim procedurama i propisima”.

U Pošti Srbije navode da se sa reprezentativnim sindikatima vodi konstantan dijalog, da su sa njima razgovarali uoči i na sednici Nadzornog odbora Preduzeća, a da do danas nijedan sindikat u Pošti Srbije nije najavio štrajk.

Ističu i da su korisnicima na raspolaganju svi kontakti Korisnickog servisa Pošte Srbije, kao i sve pošte, radi pokretanja reklamacije i potražnog postupka i navode da će korisnici biti obešteceni u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama u iznosima i u rokovima propisanim zakonom.

Takode, Nadzorni odbor Preduzeća je na sednici održanoj 25. marta doneo je odluku o raspodeli dobiti svim zaposlenima u iznosu od 475 miliona dinara i tu odluku uputio na usvajanje Vladi Srbije.

Navode da se očekuje usvajanje odluke čime bi delom bio poboljšan socijalno ekonomski položaj zaposlenih.

– Odluku o povecanju zarada Preduzeće ne može da donese, jer ovu oblast uređuje Zakon o budžetskom sistemu i saglasno tome je u nadležnosti Osnivača – poručuju iz Pošta Srbije i najavljena dalja spremnost menadžmenta i Nadzornog odbora da se nastave razgovori sa Osnivačem kako bi se pronašlo rešenje za dalje unapređenje položaja zaposlenih u smislu uvećanja zarada.

U Pošti Srbije se takođe ograđuju od “netačnih i tendencioznih istupanja pojedinaca u medijima, putem društvenih mreža i na protestima i zloupotrebu imena i oznaka Pošte, koji se predstavljaju kao reprezentativni predstavnici zaposlenih, jer nemaju legitimitet niti predstavljaju većinsku volju 15.000 zaposlenih Pošte Srbije.

Izvor:
Vestionline, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here