Printscreen
Momo Kapor

Pošta Srbije promovisala je prigodno izdanje poštanske marke “Znamenite srpske ličnosti” posvećene slikaru, književniku i novinaru Momčilu Momi Kaporu.

Prigodno izdanje poštanske marke, koverte prvog dana (FDC) i prigodni žig sadrže motive Kaporovih crteža “Autoportret”, “Portret Like”, “Beograd na šeširu” i “Devojka sa ružom”.

Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović rekla je da putem markica Pošta prati istoriju Srbije i sve što se dešavalo kroz nju.

– Današnji dan je važan za Poštu Srbije, jer slavimo 180 godina, a tim povodom smo i prošle nedelje izdali markicu i celu godinu ćemo posvetiti tom jubileju – navela je Petrović u PTT Muzeju u Beogradu.

Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, kazala je da je sa ovim markama Momo u najboljem društvu među najznamenitijim ličnostima srpske istorije.

Grafička realizacija izdanja poštanskih maraka posvećenih Kaporu delo je grafičara RJ “Srbijamarka” Pošte Srbije Jakše Vlahovića.

Momčilo Momo Kapor rođen je 1937. godine u Sarajevu, diplomirao je na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, a književnošću počinje da se bavi početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Objavio je više od pedeset romana, kratkih priča, putopisa i umetničkih monografija, kao i veliki broj dela koja su izvođena u pozorištima, na radiju i televiziji. Sam je ilustrovao svoje knjige, a svoja slikarska dela izlagao je u galerijama i muzejima širom sveta. Bio je redovan član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here