Poštanska markica sa likom patrijarha Pavla

0

Pošaljite voljenoj osobi pismo i mislite o drugima i o životu kao što je Pavle govorio

Krkobabić je na svečanosti u Muzeju PTT kazao da je misija tog Javnog preduzeća da neguje sve što što je bitno za srpsku tradiciju.

 

"Imamo razvijenu duštvenu odgovornost, a izdavanje ove markice predstavlja deo te odgovornosti prema našem društvu. Patrijarh Pavle je velika ličnost naše istorije i kada bi svi skupa pokušali bar malo da živimo onako kako je on govorio, svima bi bilo bolje", kazao je Krkobabić.

 

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je da je patrijarh Pavle bio jedan od "velikana" koji su Srbiju uveli u 21. vek.

 

"Za Srbiju je krvavi 20. vek slavno počeo, a neslavno se završio. Mnogo velikana smo imali na početku tog veka, a malo na njegovom kraju. Patrijarh Pavle je jedan od retkih velikana koje je Srbija imala tokom teške poslednje decenije 20. veka", kazao je ministar.

 

On je dodao da plasiranje poštanske markice sa likom nekadašnjeg patrijarha predstavlja "malo sećanje na velikog čoveka".

 

"Uvek nam je pokazivao da smo samo ljudi. Ako se budemo držali onoga što je Pavle govorio i radio, nećemo imati razloga da brinemo", rekao je Selaković.

 

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh Irinej koji je kazao da je Pavle bio "čovek iz naroda i za narod, pristupačan svima".

 

"Poštanska markica sa njegovim likom predstavlja veliko delo našeg vremena jer se do skora ovako nešto nije moglo ni zamisliti", kazao je patrijarh i dodao da je Pavle "mudro vodio brod naše crkve u teškim vremenima".

 

Poštanska marka autora Bobana Savića "100 godina od rođenja Patrijarha srpskog Pavla" štampana je u tiražu od 25.000 primaraka i namenjena je za slanje pisama u unutrašnjem poštanskom saobraćaju.

 

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević 1914. godine. Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu a od 1957. godine je služio kao episkop raško-prizrenski.

Izabran je za Patrijarha SPC 1990. a ustoličen je na to mesto 1994. godine u Pećkoj patrijaršiji. Preminuo je u Beogradu, 15. novembra 2009. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here