Lična arhiva
Nebojša Maksimović

U vreme kada su neki za mnogo manje sume spremni da napadnu, tuku, opljačkaju ili učine neke još gore stvari, loznički poštar Nebojša Maksimović pokazao je da još ima časnih i poštenih ljudi. Ovaj mladi čovek našao je novčanik u kome je osim ličnih dokumenata bilo i 20.000 dinara i potrudio se da sve vrati vlasniku.

Novčanik je izgubio Lozničanin Rade Prelević, ali je imao sreće da ga nađe Maksimović, koji ga nije poznavao. Novac rasut po ulici i novčanik mladi poštar je ugledao slučajno, a kada je sve pokupio, video je po adresi da je vlasnik iz grada, ali ne u rejonu u kome on nosi poštu. Našao je kolegu koji pokriva taj deo grada i brzo došao do Prelevića kome je vratio nađeni novčanik sa novcem i dokumentima.

– Novčanik sam stavio na krov kola i onda potpuno zaboravivši na to upalio auto i krenuo. Imao sam sreću da naiđe taj mladi poštar, inače, ostao bih ne samo bez novca nego bih morao ponovo da prođem vađenje silnih dokumenata, lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, kartica iz banke i još nekih koja držim u novčaniku. Oduševio sam se kada me je nazvao jer mi je gotovo nemoguće da danas ima takvih ljudi. Nađena suma nije mala, tolika je nečija plata. Mogao je on da uzme novac, niko ne bi znao, ali, na svu sreću, čovek je na mestu i mnogo mu hvala – priča Prelević oduševljen postupkom poštara.

Maksimović je iz Lipnice kod Loznice, poštar je tek malo više od pola godine, skromno kaže da to što je uradio nije ništa neobično i veruje da bi tako postupio svaki njegov kolega.

– Po dokumentima sam video odakle je čovek, ali ne radim u tom delu grada i ne poznajem ljude tamo. Kolega mi je pomogao i lako smo našli Prelevića. Drago mi je da sam ga poštedeo čekanja zbog dokumenata i hvala mu na lepim rečima – skromno kaže Maksimović.

Odbio čast

Mladi poštar nije želeo nikakvu čast, a Prelević je i nekoliko dana posle ovog događaja srećan, ali i ujedno u neverici da ima još ljudi kojima je obraz vredniji od materijalnih stvari i koji znaju kako treba ispravno postupiti.