EPA-EFE
Emanuel Makron i Angela Merkel

Lideri EU 27 postigli su dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 milijarde evra za period od 2021. do 2027.godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se “teški pregovori u teška vremena” završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope. On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 milijardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

– Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidarnost, kao i veru u zajedničku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lansirati u budućnost – poručio je Mišel posle četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom “prvi put u istoriji EU” budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

– Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvek postoji mogućnost da se dođe do rešenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepreke i zajedno krene u budućnosti – poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije Covid-19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

Merkel: EU demonstrirala zajedništvo i odlučnost

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je povodom dogovora, da je “EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

– To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju – izjavila je Merkelova.

Makron: Postignut je istorijski sporazum za EU

– EU je uspela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije Covid-19 – kaže francuski predsednik Emanuel Makron.

Prema njegovim rečima, sporazumu su prethodili “dugački i teški” pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

– Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU. Ne postoji savršen svet, ali mi smo postigli napredak – zaključio je predsednik Francuske.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da Evropa sada ima veliku šansu da izađe jača iz krize.

Ona je ukazala da je EU za samo dva meseca, što je kako kaže, apsolutni rekord u istoriji Unije, uspela da uspostavi novi budžetski instrument kakav je “Nova generacija Evropa” i dogovori 1.824 milijarde evra finansiranja za narednih 7 godina što predstavlja više od 5 procenata BDP EU 27.

– Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to Evropa uspeva da rešava krizu na efikasan način i povezuje solidarnost sa odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize već osnova za modernu i održivu Evropu –  poručila je fon der Lajen.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime