Pixabay.com

Procenat žena koje imaju poteškoća ili uopšte ne mogu da dožive orgazam kreće se između 10 i 40 odsto, tvrde istraživači Dejvid L. Roulend, Laura M. Kemper i Aron A. Tempel u studiji “Atribucije žena sa obzirom na to zašto imaju poteškoće u postizanju orgazma”.

Na postizanje orgazma mogu uticati mnogi faktori – starosni uzrast, hormoni, ranija seksualna iskustva, zdravstveno stanje žene, kao i stimulacija koja je potrebna kako bi se postigao orgazam.

Postoje i istraživanja koja pokazuju da se većina žena samozadovoljavanjem može dovesti do orgazma, a čak 50 odsto žena ne doživi orgazam tokom polnog odnosa, čak ni uz dodatnu stimulaciju usmerenu baš ka tome.

Kako bi bolje razumeli čemu same žene pripisuju orgazmičke poteškoće, Roulend i njegovi kolege anketirali su 913 žena starijih od 18 godina, uključujući 452 žene koje su prijavile ozbiljnije probleme sa postizanjem orgazma prilikom početnog pregleda.

Kad su u pitanju žene s težim poteškoćama, njih 45 odsto prijavilo je da imaju probleme s orgazmom tokom čak polovinee seksualnih iskustava. Četvrtina žena, odnosno njih 25 odsto ima problema sa postizanjem orgazma u tri četvrtine seksualnih iskustava, a 30 odsto žena tokom gotovo svih seksualnih iskustava.

Istraživači su prvo oformili nekoliko fokusnih grupa kako bi razvili skup najčešće prijavljenih faktora koji na to mogu uticati, a zatim proveli onlajn istraživanje koje je prikupilo podatke o demografskim obeležjima, podatke o načinu života, statusu odnosa i učestalosti seksualnih odnosa kao i njihovog kvaliteta, upotrebi lekova, seksualnih tehnika i postizanju orgazma.

Konačno, istraživači su raznatrali i količinu nezadovoljstva zbog poteškoća s orgazmom, što nije nužno povezano sa stvarnim poteškoćama jer nekim ženama to ne smeta, ili iz različitih razloga radije apstiniraju od seksualne aktivnosti.

Identifikovane su tri grupe žena u ovu svrhu: žene koje su imale poteškoće s orgazmom, ali nisu isticale nezadovoljstvo; žene koje su zbog toga bile nezadovoljne i žene koje nisu imale poteškoće s orgazmom, piše ljepotaizdravlje.hr.

Istraživači su ih pitali zašto misle da imaju poteškoće s orgazmom.

Zašto?

1. Ne zanima me seks s partnerom.

2. Čini se da partner nije zainteresovan za seks sa mnom.

3. Ne uživam u seksu sa partnerom.

4. Čini se da moj partner ne uživa u seksu sa mnom.

5. Nisam dovoljno uzbuđena/stimulisana tokom seksa.

6. Za vreme seksa nisam dovoljno vlažna.

7. Osećam bol i/ili iritaciju tokom seksa.

8. Nemamo dovoljno vremena za vreme seksa.

9. Neugodno mi je, nisam dovoljno samosvesna zbog svog izgleda.

10. Osećam da me lekovi ili zdravstveno stanje ometaju u postizanju orgazma.

11. Osećam da mi stres i/ili anksioznost otežavaju postizanje orgazma.

12. Ostalo.

Najčešći razlozi koje su navele žene su stres i anksioznost – njih prijavljuje čak 58 odsto žena. Nedostatak uzbuđenja ili stimulacije problem je za gotovo 48 odsto žena, a još 40 odsto njih žali se na to da su imale premalo vremena.

Zbog negativne slike o izgledu svog tela, problema ima 28 odsto žena, njih 25 oseća bol tokom seksualnog odnosa, a 24 procenata prijavilo je da tokom odnosa nisu dovoljno vlažne. Oko 17 odsto žena ima problema zbog lekova, dok su ostali faktori prisutni u manje od 10 odsto ispitanica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here