EPA/Filip Singer

Više od 90 odsto pacijenata sa najtežim oblicima Covid-19 u Nemačkoj potiču iz useljeničkog miljea, rekao je poznati nemački lekar pulmolog Tomas Vošar, o čemu je upozorio i nemačkog ministra zdravlja.

Ta tema je tabu u Nemačkoj, dodao je Lotar Viler, čelni čovek najvećeg nemačkog zdravstvenog instituta “Robert Koh”.

Tomas Vošar, pulmolog, šef klinike za plućne bolesti u Morsu i predsednik nemačkog udruženja pulmologa, kazao je na stručnoj konferenciji da su istraživanja pokazala kako su najbolesniji oni pacijenti koji imaju komunikacijsku barijeru u Nemačkoj, prenosi “Bild”.

Vošar je dodao da je o tome upozorio kancelarku Angelu Merkel i ministra zdravlja Jensa Špana. On tvrdi da upozorenja nemačke vlade o opasnosti od virusa “ne dopiru do migrantskih zajednica”. Naveo je i da su podaci o kojima govori prikupljeni u jedinicama intenzivne nege od novembra do januara.

– Prema mojoj analizi, više od 90 odsto intubiranih, najteže obolelih pacijenata, dolazi iz useljeničkog miljea – rekao je Vošar.

Šef instituta “Robert Koh” Lotar Viler rekao je da je to tabu-tema i dodao da je među pacijentima u intenzivnoj nezi zbog korone, čak 50 odsto muslimana, iako oni čine samo 4,8 odsto stanovništva u Nemačkoj.

Viler je pozvao nemačke vlasti da pokušaju da dopru do migranata.

– Postoje paralelna društva u našoj zemlji. To možete ispraviti samo terenskim radom, na primer preko imama u džamijama, ali mi to ne uspevamo – dodao je Viler.

Kako navodi “Bild”, ova tema je u Nemačkoj tabu, jer vlada strahuje da bi mogla da izazove rasnu debatu. Pitanje migranata i njihove integracije veoma je osetljivo u Nemačkoj, naročito otkako je ta zemlja primila veliki broj njih iz Sirije.

Nemački institut “Robert Koh” nije do sada objavio podatke o koronavirusu kod različitih etničkih grupa, kao što je to urađeno u nekim drugim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here