Postupak protiv Đukanovića bi mogao biti obnovljen

0

Premijer Crne Gore: Milo Đukanović

List navodi da tužilac Direkcije za borbu protiv mafije iz Barija Đuzepe Šelzi ostaje na stanovištu da je "Đukanović odgovoran za ono za šta mu se stavlja na teret, ali da je u ovom trenutku njega nemoguće procesuirati jer uživa imunitet, koji mu se jamči kao državniku, shodno međunarodnom pravu".

U Šelzijevom zahtevu za arhiviranje istražnog postupka protiv crnogorskog premijera piše da Đukanović uživa imunitet koji se garantuje šefu države, vlade i ministru spoljnih poslova i da zato pravosuđe u Itaiji nema jurisdikciju.

U tužilaštvu objašnjavaju da arhiviranje može da traje dok premijer Đukanović uživa imunitet, a onda bi postojala mogućnost da se postupak opet otvori.

U dokumentu, u koji je, kako se navodi, "Dan" imao uvid, italijanski tužilac zadržava optužbe na račun premijera Đukanovića, a sudija u Bariju je, podseća se, po tom zahtevu odlučio februara 2009. godine, ocjenjujući da je, usled nesporne činjenica da nema jurisdikcije, osnovan.

U aprilu prošle godine italijanska novinska agencija ANSA je javila da je, odlukom sudije, postupak protiv Đukanovića arhiviran.

Novi postupak bi mogao da se pokrene nakon što Đukanović jednom ne bude imao imunitet, što bi, naravno, bio odvojen proces u odnosu na aktuelni, koji se vodi protiv sedam državljana Crne Gore i Srbije za isto krivično delo.

Zahtev nadležnom sudiji potpisuju javni tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenija Pontasulja, koji potpisuju i zahtev za pokretanje postupka protiv tih državljana Srbije i Crne Gore, među kojima su i neki, kako se navodi, Đukanovićevi bliski saradnici.

U optužnom predlogu, sačinjenom krajem maja 2007. godine, koji u bitnom sadrži i zahtev tužioca za arhiviranje, kaže se da je premijer Đukanović, koristeći institucionalni položaj u Crnoj Gori, organizovao šverc duvana u periodu od 1994. do 2002. godine, da je bio lider organizacije kamorističkog tipa, imao saradnju sa poznatim kriminalcem Frankom Dela Toreom, kao i da je pokušao da omete istragu koja je vođena, zvanično, od novembra 2001. godine.

U junu 2007. godine barsko tužilaštvo je informisalo Đukanovića, bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića i svojevremeno šefa trgovinskog predstavništva Crne Gore u Milanu Dušanku Jeknić, kao i biznismene Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Branislava-Brana Mićunovića, Stanka-Caneta Subotića i Andriju Draškovića da je istraga završena i da im se niz krivičnih dela stavlja na teret.

Đukanović se javio tužilaštvu i saslušan je krajem marta 2008. godine, a potom je usledio zahtev tužioca sudiji da se istražni postupak arhivira.

Maratonsko saslušavanje, javili su mediji pozivajući se na italijansku agenciju ANSA, trajalo je šest i po sati.

Đukanović je odgovarao na 80 pitanja tužilaštva u prisustvu advokata Enrika Tućila, koji je i ambasador Suverenog malteškog reda u Crnoj Gori, piše "Dan".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here