Potera za Mirinim milijardama

0

Imovina kao državna tajna: Slobodan Milošević i Mirjana Marković 

Enigma merena u džakovima od četiri do 14 milijardi američkih novčanica periodično je podgrevana. Za Miloševićevog života, u izveštaju Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala i Svetske banke navedeno je da je on tokom vladavine proneverio milijarde. Iste optužbe su posle 2000. stizale iz redova srpske vlasti i domaćih i inostranih medija.

Ruski nedeljnik "Komersant" krajem 2005. objavio je Miloševićev lični plan za obnovu zemlje "Maršal 2", odnosno da preko ruskih biznismena vrati četiri milijarde u Srbiju. Poslednji talas pokrenuo je diplomata Dušan Bataković otkrivši da mu je izvesni ruski ambasador kazao da Miloševićeva udovica živi pod zaštitom vojske, jer je u Rusiju unela četiri milijarde dolara.

Ruski mediji nedavno su naveli da se u komšiluk Mirjane Marković doselio svrgnuti i prebogati ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Batakovićeve tvrdnje, Dragan Radević iz udruženja Sloboda naziva glupošću i to obrazlaže činjenicom da nije naveo ime ruskog diplomate koji mu je to ispričao.
– Miloševićeva udovica jedva sastavlja kraj s krajem. Živi od svoje penzije, jer od svih šefova Srbije i SRJ samo Miloševićeva penzija nije regulisana i udovica na nju nema pravo – objašnjava Radević za "Vesti".

 

Zamajavanje penzionera

Priča o bogatstvu Miloševića je prema rečima porodičnog advokata Mome Raičevića lansirana, jer državno rukovodstvo mora da pokrije nepopularni potez zavlačenja ruke u džep penzionera i činjenice da sporo stižu inostrane donacije za kuće stradale u poplavama.
– Hag je imao specijalnu komisiju istražitelja sa 100 inspektora Skotland jarda i MMF-a za novčane transakcije, pa ništa nisu našli – naveo je advokat.
I Borivoje Borović kaže da vlast treba do kraja da istraži tu dugogodišnju nepoznanicu, a ne da udara namete penzionerima.

Radević se poziva na izjavu Mlađana Dinkića da ne poseduje saznanja o parama koje Miloševićeva porodica ima u stranim bankama.

Da su članovi Vlade Srbije posle 2000. godine govorili o sumi od četiri do 14 iznetih milijardi iz Srbije, za "Vesti" ukazuje advokat Borivoje Borović, podsećajući i da se govorilo i da su tokovi novca nađeni.

– Put je, pričalo se, vodio do Kipra, pa dalje do Moskve, a onda su srpski tajkuni bliski porodici Milošević tim parama kupovali firme po Srbiji – kaže Borović i dodaje da je u Moskvi i deo porodice Karić i još nekoliko biznismena iz Miloševićevog režima.

 

Narodu ni dinara

– Nesumnjivo je da je državni aparat u vreme 90-ih godina pljačkao, naročito u vreme izazvane hiperinflacije, kada su od građana Srbije uzimane devize. Ili su te pare na Srbiji nedostupnim računima ili su uložene negde, pa ih naši građani neće videti – zaključio je Korać.

Miloševićevim novcem, prema rečima Žarka Koraća, bivšeg potpredsednika u Vladi Zorana Đinđića, posle 2000. godine bavila se Narodna banka i tadašnji guverner Mlađan Dinkić. Korać je upoznat da je novac tražen po inostranstvu. On je naveo da su pronađeni računi bivšeg premijera Mirka Marjanovića i njegovog ministra zdravlja Milovana Bojića na računima u Švajcarskoj. Ali Haški sud i Slovenija koja je htela da te pare uđu u deobni bilans po raspadu Jugoslavije, nisu našli novac na Kipru, niti u zemljama EU.

– Mislim da bi pare mogle da budu u Rusiji ili Kini, ali je centralni problem saradnja sa određenim državama da bi se do njih došlo. Ali, nije logično da zemlja koja daje azil Miloševićevoj udovici i sinu kaže gde je taj novac – objašnjava Korać za "Vesti" i dodaje da ne zna koliki bi mogao da bude iznos iznetih para.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here