Učesnici iz tri države: Revizija pesme, igre i narodne nošnje

U Ljubičevcu kod Kladova održan je 28. sabor dijaspore koji su organizovali Mesna zajednica, Mesne organizacije invalida rada i penzionera iz Ljubičevca i Srpsko-dansko udruženje Timok 98 iz Hileroda.

Ljubičevac koji već 10 godina nosi i epitet evropskog, jer čak 90 odsto meštana živi i radi u inostranstvu ovom manifestacijom nastoji da prikaže najlepše iz Srbije, ali i Rumunije i Bugarske.

Više od 250 učesnika iz ove tri države, među kojima i oni iz Donjeg Milanovca, Negotina, Novog Sipa, Topolnice, Jasenice i Crnajke predstavili su posetiocima najlepše narodne igre i pesme svog kraja. Saboru je prisustvovalo više od 1.000 posetilaca iz cele Timočke Krajine i naših ljudi i dijaspore koji su na odmor stigli iz Danske, Austrije, Nemačke i drugih evropskih država.

Bogati program Sabora, koji je počeo povorkom učesnika kroz “evropski” Ljubičevac. Defile je bio i svojevrsna prezentacija narodnih nošnji i tradicionalnih instrumenata. Deo priredbe su i štandovi sa predmetima od drveta i drugim rukotvorinama, ali i pripremanje kulinarskih specijaliteta.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, otvarajući manifestaciju istakao je da je važno da tradiciju zajedno i dijaspora i oni koji žive u otadžbini.

Začetnik i glavni organizator manifestcije je neumorni Ljubomir Gušatović, predsednik Saveta mesne zajednice Ljubičevac i udruženja Timok 98.

– Time što imamo učesnike iz tri države pokazujemo da kultura ne poznaje granice, ali i da, iako govorimo različitim jezicima, volimo svoje korene i isti vazduh dišemo. Verujem da ćemo zajedno uspeti da potomcima pokažemo da imaju gde da se vrate, a onima koji odluče da investiraju u naš kraj da se uvere u isplativost poslovanja. Kao domaćini, sa svoje strane nudimo dobru saradnju sa svim ozbiljnim investitorima, kompletnu logistiku naših opštinskih službi, pomoć u prevazilaženju administrativnih problema. Tu smo i da naša iskustva iz dijaspore prenesemo matici, da zajedno rešavamo problem po problem, sa ciljem da naš evropski Ljubičevac i naša opština Kladovo budu ekonomski još bolji kako bi zajedničkim snagama obezbedili kvalitetnije uslove za život svih nas – izjavio je Gušatović.

U kulturno-umetičkom progamu učestvovali su etno-grupa Gergina iz Negotina, članovi kulturno-umetničkih društava iz opštine Majdanpek, KUD “Deli Jovan” iz Crnajke, KUD Amater iz Topolnice i KUD Lepenski vir iz Donjeg Milanovca.

Opštinu Negotin su, pored “Gergine”, predstavljali članovi KUD “Živorad Petrović Dudić” iz Jasenice, a Kladovo KUD Sipski vez iz Novog Sipa. Učestvovali su i rumunski amsambli Dunav iz Svinjice i Vokalno-foklorna grupa Oltenasi si Oltencute iz Turn Severina. Iz Bugarske su stigli plesna grupa Iskra iz Major Uzunova kod Vidina i KUD Radost 1929 iz Tarnjana.

Izbor lepotica i dama

Nastupali i najmlađi
Najlepše Krajinke

Prema ustaljenoj tradiciji održan je i izbor lepotica i dama, a obe kategorije okupile su 22 takmičarke.
U kategoriji Krajinskih dama, od 36 do 65 godina starosti, titulu najlepše ponela je Đerdana Đorđević iz Donjeg Milanovca. Prva pratilja je Tamara Caranović iz Topolnice, a druga Valentina Antonova iz Major Uzunova u Bugarskoj.

Za Krajinsku lepoticu izabrana je Milica Vojvodanović iz KUD “Živojin Petrović Dudić” iz Jasenice. Prva pratilja je Marina Jonović iz Brze Palanke, a druga Aleksandra Nikolić iz Crnajke.

Mis šarma je Milena Zlatić iz Crnajke, mis frizure Tamara Duranović iz Novog Sipa, a titulu najlepše članice folklornih ansambala učesnika ovogodišnjeg Sabora, ponela je Kristina Petrović, iz KUD Lepenski vir u Donjem Milanovcu.

– Naše društvo rado gostuje ovde. Prošle godine sam bila u najužem izboru za lepoticu, a sada sam pobedila. Prija mi to svakako, ali meni je školovanje na prvom mestu, a potom lepota- kaže Milica Vojvodanović.

Nagrade folklorima i izvođačima

Nastupe folklora, pevača i instumentalista ocenjivao je žiri. Titulu najboljeg folklora dodelio je ansamblu Dunav iz Rumunije, KUD “Živorad Petrović Dudić” proglašen je ansamblom sa najlepšom nošnjom, a vokalno-folklornoj grupi iz Turn Severina pripala je specijalna nagrada za izvođenje izvornih pesama.

Marija Korova iz Bugarske najbolji je instrumentalista, a Jelica Marjanović iz Bora najbolji vokalni solista. Žiri je dodelio nagradu za najbolje igračke parove. Titulu najboljeg starijeg para poneo je bračni par Brandušić, a mlađeg Lazar Marković i Lana Caranović iz Topolnice.