Potopljen budžet Loznice

0

Pola mosta: Bujica jača od betona
 

Prema rečima gradonačelnika Vidoja Petrovića, predstoji najteži deo posla, da se što pre obavi sanacija i asanacija terena i stanje normalizuje.

 

– Loznici su potrebni konzervirana hrana, čizme, nafta, sredstva za ličnu higijenu, ali i stočna hrana, građevinski materijal, pumpe, sušilice za isušivanje prostorija od vlage. Potrebna će biti i pomoć da se obnovi stočni fond kao i seme, kako bi se presejeo bar deo poljoprivrednog zemljišta. Već od sutra angažovaćemo pedesetak mladih koji će da pomažu staračkim domaćinstvima da što pre saniraju posledice – kaže Petrović.

Loznica je odmah krenula sa obnavljanjem putne mreže, pre svega na magistrali Loznica – Šabac, od Jelava do Lešnice, kao i regionalnih puteva prema Tekerišu, Zajači i Gučevu. U poplavama oštećeni most na Jadru, u Dragincu, privremeno je osposobljen za pešake, ali mora da se napravi novi. Za to vreme se očekuje popravka mosta u Gornjem Dobriću.

 

Rekord u Srbiji

Obilne kiše su u Loznici dostigle istorijski maksimum od 217 litara vodenog taloga po metru kvadratnom, najviše od kada se mere atmosferske padavine. I to je rekord ne samo u Loznici, nego u Srbiji. Loznica jeste pretrpela veliku štetu, ali je najvažnije da je sve prošlo bez žrtava.

Autobuske linije su uspostavljene, a prohodni su svi putni pravci. U poplavi je uginulo više od hiljadu životinja, najviše svinja i pernate živine, a do sada je Komunalno preduzeće Naš dom uklonilo više od 20 tona strvina ovaca, svinja i ostale stoke.

I Loznici probleme stvaraju klizišta kojih je prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije do sada evidentirano 160, ali se broj svakodnevno povećava. Do sada je obezbeđeno 4.540 litara nafte za interventne radove koju su dobile 23 mesne zajednice. Time je omogućeno da se u različite poslove uključe tamošnji vlasnici traktora i pomognu obnavljanje infrastrukture njihovih sela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here