pixabay.com
Ilustracija

Curenje poverljivih vojnih dokumenta koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje da otkriju izvor za koji pojedini stručnjaci za bezbednost sumnjaju da bi mogao biti neko iz SAD.

Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti – od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca pre nego saveznika.

„Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posedu SAD-a“, rekao je Rojtersu bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Američki zvaničnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700.000 dokumenata.

Ruska ambasada u Vašingtonu i Kremlj nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Dvojica američkih zvaničnika rekla su Rojtersu u nedelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širile lažne informacije na štetu SAD.

Rojters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, ali čini se da su neki podaci o proceni žrtava na ratištu u Ukrajini promenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava.

Američke obaveštajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmenjuju osetljivi dokumenti i razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki zvaničnik ili grupa.

Istraga je usmerena na nekoliko teorija – od nezadovoljnog zaposlenog do unutrašnje pretnje koja želi da potkopa američke nacionalne interese.

Iako su poverljivi dokumenti objavljeni pre nekoliko nedelja o tome je prvi put izvestio u petak New York Times.

 

2 COMMENTS

  1. Nije mi bitno ko je
    Ja bih mu dodjelio Nobelovu nagradu za mir ,

    Svaka mu čast

    Podrška

    🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Dokumenti procure kad to mocnici zele. Lagana priprema i prepariranje javnosti. Ako nek misli da je ovo slucajno, onda je kratkovidan ili mentol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here