pixabay.com

Čovečanstvo ih vekovima tretira kao deponiju smeća, ali okeani pokazuju da su neverovatno otporni, tvrdi se u novom naučnom istraživanju.

Okeani bi mogli da se u potpunosti oporave za manje od 30 godina ukoliko se u to ulože i ljudski napori. Međutim, naučnici upozoravaju i da je vremena za akciju sve manje.

Ljudi eksploatišu okeane vekovima, ali su negativni efekti postali jasni tek u poslednjih pedeset godina. Ribe i druge morske vrste su zbog izlova dovedene gotovo do istrebljenja, dok naftne mrlje i druge vrste zagađenja truju okeane.

– Naše istraživanje pokazuje da postoji oporavak morskog života, staništa i ekosistema nakon intervencija za očuvanje. Te napore za očuvanje je potrebno povećati jer su dokazano rešenje na globalnom nivou – rekao je vodeći autor istraživanja Karlos Duarte, profesor iz Saudijske Arabije.

– Znamo šta moramo uraditi kako bismo obnovili morski život, imamo dokaze da se ovaj cilj može ostvariti za manje od tri decenije. Moramo povećati i ubrzati napore – dodao je on.

Veliki izazov predstavljaju i klimatske promene zbog kojih raste nivo mora, a vode postaju kiselije. Globalno zagrevanje otežava obnovu tropskih grebena.

Problem je i novac, jer će za obnovu okeana do 2050. godine biti potrebno između 10 i 20 milijardi dolara godišnje. Međutim, na svaki dolar uložen u okeane biće vraćeno 10 dolara. Naučnici veruju da je spasavanje okeana dostižan cilj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here