Tanjug
Dočekale 500.000 doza cepiva: Ana Brnabić i Čen Bo

Ostvarenje plana Srbije da se do kraja februara u borbi protiv korone naoruža sa dva miliona doza vakcine znatno je napredovalo isporukom 500.000 doza cepiva iz Kine, koja je našoj zemlji već poslala duplo veći kontingent Sinofarmovih vakcina. Ta pošiljka omogućila je imunizaciju 500.000 građana, što je Srbiji donelo poziciju lidera u Evropi po broju vakcinisanih na 100 stanovnika. Nove količine cepiva, dopremljene u sredu uveče, značajno će doprineti da se održi sadašnji tempo imunizacije i da se što više ljudi zaštiti od pogubnih posledica kovida. To je istakla i premijerka Ana Brnabić, koja je s ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo dočekala pošiljku iz prijateljske zemlje.

– Ovde se ne radi o ugovorima i novcu, nego o prijateljstvu i partnerstvu. Veliko vam hvala. Želim takođe da izrazim zahvalnost predsedniku Vučiću, čije je prijateljstvo s kineskim liderima dovelo do toga da budemo jedna od retkih zemalja koja može da računa na ovoliko doza. Srbija i njena Vlada nastaviće da investiraju u čelično prijateljstvo Srbije i Kine – rekla je Brnabićeva na beogradskom aerodromu i kineskom narodu čestitala lunarnu Novu godinu.

Ambasadorka Čen Bo poručila je da joj je velika čast što zajedno sa premijerkom Srbije dočekuje novi kontingent kineskih vakcina.

– Ako se dobro sećam, ovo je treći put da zajedno dočekujemo avione iz Kine. Želim da izrazim divljenje zbog visokog nivoa organizacije imunizovanja u Srbiji. Za dva dana ćemo slaviti kinesku Novu godinu i ovaj avion je doneo novogodišnji pozdrav kineskog naroda Srbima – rekla je ambasadorka Kine.

S novim kontingentom Sinofarmovih cepiva vakcinisaće se 250 ljudi, što će uz više od 540.000 imunizovanih biti respektabilna brojka. Ukoliko sve protekne po planu, Srbija bi mart mogla da dočeka sa milion vakcinisanih, za šta je potrebno dva miliona doza cepiva. To je, naime, cilj, koji je obelodanio predsednik Aleksandar Vučić.

– Uz 500.000 doza vakcine iz Kine, 15. i 22. februara treba da stigne ukupno 88.000 doza Fajzera. U prvom navratu predviđene su 42.000, a u drugom 46.000. Do 20. februara stiže i 125.000 do 150.000 vakcina Astra Zeneka, za šta je potpisan ugovor – rekao je Vučić, podsetivši da je dopremljeno dodatnih 50.000 prve doza ruske vakcine, dok će druge doze biti isporučene za petnaestak dana.

Počinje proizvodnja sputnjika

Ministar za inovacije i tenološki razvoj Nenad Popović najavio je da će u beogradskom Institutu Torlak za tri meseca početi prva faza proizvodnje ruske vakcine sputnjik V.

– Druga faza, odnosno samostalna proizvodnja, počeće krajem godine, kad Srbija obezbedni svu neophodnu tehničku opremu – rekao je Popović, dodajući da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije zvanično odobrila upotrebu ruske vakcine i za starije od 60 godina.