pixabay.com

Inspekcija za hranu Republike Srpske je u toku redovnog pregleda pošiljki hrane pri uvozu u proteklih mesec dana zabranila uvoz tri pošiljke mesnih prerađevina u količini od preko jedne tone, jer je utvrđeno da ne ispunjavaju propisane uslove kvaliteta, prenosi Srpskainfo.

Iz Inspektorata RS saopštili su da je reč o proizvodu dimljeni pileći deluks file proizvođača MIS Globus Skoplje, kod koga je analizama utvrden manji sadržaj ukupnih proteina od propisanog, kao i dve pošiljke Zimske salame proizvodača Pik Vrbovec, za koje je utvrđeno da ne ispunjavaju odgovarajući kvalitet.

“Navedene pošiljke nisu predstavljale rizik za zdravlje ljudi, ali svojim kvalitetom nisu ispunjavale propisane uslove za promet na tržištu, te je nadležna inspekcija s ciljem zaštite prava potrošaca i domaćeg tržišta zabranila uvoz spornih proizvoda”, navodi se u saopštenju inspekcije.

Podsećaju da je u avgustu zabranjen uvoz još jedne pošiljke dimljenog pilećeg deluks filea proizvođača MIS Globus Skoplje u količini od 884 kilograma, takođe zbog smanjenog sadržaja ukupnih proteina, što ukupno cini cetiri pošiljke u poslednja dva meseca.

“Zato će nadležne inspekcije, zbog identifikovanog rizika, pojačati kontrolu mesnih prerađevina”, kažu u Inspektoratu RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here