pixabay.com

Hrvatski predsednik Andrej Plenković potvrdio je danas da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa, kao i da se radi o mlađem čoveku koji ima blaže znakove bolesti.

On je to rekao nakon sednice kriznog štaba za koronavirus i dodao da je pacijent smešten na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Plenković je dodao da je muškarac izolovan i da je u dobrom stanju.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je oboleli mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara i da ima blaži oblik bolesti.

“Ovim podižemo nivo odbrane i mere, koncentrišemo se na kontakte koje je ostvraio i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrožavanje, bolest je slična običnom gripu i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripom”, rekao je Beroš.

On je dodao i da je određena lokacija za karantin, ali da za sada te podatke neće izneti u javnost.

U bolnici u Rijeci nalazi se i devet radnika koji su radili u fabrici u Italiji, a u kojoj je potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, i od njih devet samo jedan ima simptome koronavirusa, a njihovi nalazi biće poznati popodne.

Direktor KBC Rijeka Davor Štimac rekao je da su oni starosti između 19 i 50 godina, da je klinika ispražnjena i da su u njoj samo oni koji su imali veze sa virusom.

“Pacijenti su prema uputstvima štaba smešteni ovde. Jedan je u izolacijskoj jedinici, a ostali su u uobičajenim sobama Klinike za infektivne bolesti. Ukoliko nalazi budu negativni, oni će biti otpušteni. Negđe oko 15 sati pretpostavljam da će stići nalaz”, kazao je Štimac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here