EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Austrijska vlada povukla je pouke iz pandemije korona virusa i reformisala je svoj sistem upravljanja krizom.

Vlada je izradila zakon kojim se iznova postavlja krizni menadžment Austrije. Po prvi put se procedura u sluccaju krize zakonski definiše.

Uz to uspostavlja se Savezni centar za sagledavanje situacije, koji će umrežiti sve resore, a za izgradnja prostora na oko 2.000 kvadratnih metara, u zdanju Ministarstva unutrašnjih poslova, uskoro će biti raspisan tender.

U tom centru biće, kako je naglašeno, dovoljno prostora da krzni štabovi za do tri krize istovremeno mogu raditi. Takođe i moderni medijski centar treba da bude uspostavljen za “transparentnu komunikaciju”.

Savezni centar biće u stalnom “stend baj” stanju i neprestano će izrađivati sliku o aktuelnoj situaciji, a u fokusu će biti snabdevanje energentima, bezbednost i javno zdravlje.

U kabinetu kancelara biće uspostavljen vladin koordinator za upravljanje krizom, koji treba da osigura pripremi za razne moguće krizne scenarije.

“U krizi svi moraju sarađivati, a novim zakonom se definišu pravila za to. To je korak od sedam milja za efikasno i sveobuhvatno delovanje u kriznim situacijama, kao što je pandemija, blekaut ili hibridni scenariji pretnje “, objasnio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.

Korona virus, prema njegovim rečima, je pokazao koliko je važno dobro umreženo delovanje svih relevantnih aktera.

I vojska će dobiti definisane zadatke. Pod njenim rukovodstvom treba da se uspostavi krizno skladište za strateške rezerve.

Pored toga vojska mora da štiti kritičnu infrastrukturu i osigura delotvornost bezbednosnih snaga uspostavljanjem kasarni koje bi mogle samostalno da se snabdevaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here