Povećan (dozvoljeni) nivo aflatoksina!

0

Dozvoljeni nivo aflatoksina povećava se sa 0,05 na 0,25 mg/kg
 

Na sajtu Ministarstva objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja. Prema ovoj odluci dozvoljeni nivo aflatoksina povećava se sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

 

Takođe se navodi da izmena pravilnika stupa na snagu dan nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku, što znači da važi od 15. jula, kao i da će ova odluka važiti do 31. decembra 2014.

 

A pre samo 15 dana na snagu je stupila prethodna izmena istog pravilnika i odluku iz aprila meseca prema kojoj se nivo dozvoljenog aflatoskina vraća sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je standard EU.

 

Izmena pravilnika sa potpisom ministarke Bošković
 

 

Kako se saznaje iz tog ministarstva, radna grupa sačinjena od stručnjaka Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja uz saglasnost Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut donela je odluku da se proizvođacima mleka omoguci da do 31.12.2014. postepeno spustaju nivo aflatoskina koji neće smeti da bude veci od 0.25.

 

Osnovni razlog za donošenje ove odluke su poplave koje su devastirale određena područja, stočare i proizvođače mleka, te bi, kako se navodi, u ovom trenutku postavljanje standarda koji važe u EU, za njih bilo pogubno.

 

Ipak, Srbija ne odustaje od cilja da primeni standard od 0.05, s obzirom na činjenicu da, kao zemlja kandidat, mora u trenutku dobijanja punopravnog članstva da primeni sve propise koji važe unutar Evropske unije, navode iz Ministrastva poljoprivrede.

 

Podsetimo, nivo aflatoksina u mleku u Srbiji je nekoliko puta pomeran, a najveću pažnju izazvala je odluka Vlade Srbije krajem februara 2013. kada je dozvoljena količina aflatoksina u mleku povećana za deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo te štetne supstance, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave. Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

 

Bugarski: Nerazumna odluka o povećanju nivoa aflatoksina

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Branislav Bugarski oštro je kritikovao odluku
Ministarstva poljoprivrede Srbije prema kojoj se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku povećava sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu, i ocenio da je ta odluka "nerazumna".

 

"Potpuno je neverovatno i nerazumno zašto je opet vraćena ta granica", rekao je Bugarski i optužio Ministarstvo poljoprivrede da nema politiku.

 

On je zatražio od Ministarstva da javno objavljuje gde su žarišta aflatoksina u Srbiji, da se na nedeljnom nivou javno objavljuju količine uvezenog mlekam kao i nivo aflatoksina u njima, kako bi se zaštitili domaći poljoprivrednici, kroz uspostavljanje sistema stalnog nadzora i monitoringa.

 

"Ono što nije urađeno u proteklih godinu i po dana, ne vidim kako može biti urađeno za šest meseci. Nisu preduzete aktivne mere da se pomogne poljoprivrednicima da ispune ono što su traženi standardi, da budu konkurentniji i da pojačaju svoju ekonomsku snagu", rekao je Bugarski i naveo da su pokrajinske vlasti u stalnom kontaktu s Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, kao i sa proizvođačima i s mlekarama, i dodao da je "struka" kazala da ne postoji rizik od aflatoksina iz roda 2013. godine i da su proizvođači uspeli da ispune evropske standarde.

 

Bugarski je rekao da u Vojvodini žarišta "skoro i da nema", sem u južnom Banatu, ali da to ne ugrožava proizvodnju mleka. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here