Povećanje minimalne cene za samo šest odsto

0

Zahtevi sindikata nisu realni: Dušan Vujović
 

 

"Ti zahtevi nisu ekonomski opravdani zato što privreda ne bi mogla podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto, posebno ako uzmemo u obzir pad bruto-domaćeg proizvoda, stagnaciju plata, sitacijicu na tražištu rada, realno je očekivati povećanje za šest, šedam odsto, ne više", rekao je Vujović

 

On je rekao i da je smanjenje plata i penzija neminovno, kao deo paketa ušteda, ali da se i dalje razmatra koliko će to smanjenje biti.

 

"Pre su govorili o 15 i 20 odsto, moja procena je da bi smanjenje trebalo da bude 10 odsto i ni dinara više od toga, a možda i manje", rekao je Vujović.

 

Dodao je da će narednih dana biti poznato i da li će smanjenje biti linerano.

 

"Linareno smanjenje je lakše i vrlo ga je prosto izvesti, ali svi znamo da postoje oni koji se nalaze blizu egistencijalnog minimuma i teret bi trebalo da snose oni koji imaju plate iznad proseka", ocenio je ministar.

 

Vujović je istakao da mora da se štedi i to tako – "da najmanje boli".

 

Prema njegovim rečima, država će štedeti na materijalu, kao što je gorivo, ali i na subencijama koje ne daju efekta, među kojima su subvencije za "Železnicu" ili poljoprivrednike koji imaju imanja od 100 hektara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here