U sklopu “Dana patrijarha Pavla”, posvećenih desetogodišnjici njegove smrti, 15. novembru 2009, u Domu kulture u Čačku, 2. novembra u 18. 30 časova otvara se velika izložba njegovih portreta, autora Hadži Marka Vujičića, dugogodišnjeg urednika fotografije “Pravoslavlja” i fotoreportera koji je dugi niz godina pratio aktivnosti njegove svetosti.

Vujičić je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovnskom fakultetu u Beogradu 2008, član je Međunarodne asocijacije novinara, kao i Udruženja novinara Srbije.

Do sada je imao više desetina samostalnih izložbi i važi za jednog od značajnijih hroničara života patrijarha Pavla.

Od Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine dobio je, kao urednik fotografije “Pravoslavlja”, zlatnu medalju regenta Aleksandra Karađorđevića, zlatnu medalju kralja Petra I Karađorđevića i medalju vojvode Stepe Stepanovića. Od Njegove svetosti vaseljenskog patrijarha g. Vartolomeja dobio je medalju Vaseljenske patrijaršije Apostol mira, ljubavi i nade.

Izlagao je u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve, 2006. godine u Ruskom kulturnom centru, a ilustrovao je i na desetine stručnih knjiga i monografija Srpske pravoslavne crkve.

Na izložbi u Čačku, posetio će videti 33 portreta patrijarha Pavla koje je Vujičić napravio u Srbiji, ali i dijaspori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here