Z. Mirković
Marković, Klinger, Kostić, Karjuk i Perez

U okviru Srpskih dana kulture u Beču, koje je prošle nedelje organizovalo integraciono i kulturno udruženje Fokus, otvorena je izložba umetničkih slika Tamare Karjuk Drahoš. Izložbu je, u prostorijama Zajednice srpskih klubova, otvorila Vesna Klinger, predsednica udruženja Fokus, koja je zahvalila prisutnima na poseti i izrazila zadovoljstvo što se u okviru manifestacije može prikazati i stvaralaštvo umetnika kao što je Tamara.

Tamara Karjuk Drahoš je zahvalila svima na dolasku, a posebno Vesni Klinger na organizaciji izložbe. Ona je napomenula da je odlično što su se, ovoga puta, uključile i druge organizacije i udruženja i mnogo je lepše kada složno nešto radimo.

– Ja sam prvo počela sa ikonopisom, zato što se i moja mama time bavila. Interesantno je da sam ovde prihvaćena na Akademiju sa mojim ikonama. Posle 20-30 godina sam se vratila onome od čega sam počela, dakle, opet ikonama, što je vrlo zanimljivo. Mislim da je naša kultura koja nas povezuje sa zemljom iz koje polazimo, takođe nešto što nas povezuje sa nama samima. Neki koreni su tu. Ja se trudim da istražim korene. Kada nešto iz prirode slikam, pokušavam da razumem šta je to u stvari, na koji način je nastalo, na koji način nešto raste, šta je to što se u stvari dešava. Ako se pitate zašto tako sve, s brda, s dola, jednostavno eksperimenti su tu, a rešenja još nemam – istakla je umetnica.

U ime Zajednice srpskih klubova u Beču, prisutnima je dobrodošlicu poželeo predsednik Luka Marković i zahvalio Vesni Klinger što je i Zajednica deo ovogodišnjih Srpskih dana kulture.

Aleksandar Kostić je rekao da mu je čast da predstavi Tamaru i otvori njenu izložbu, jer je bio njen učenik.

– Tamara je industrijski dizajner, slikar, ikonopisac, teolog, filozof. Rođena je u Beogradu, gde je završila industrijsko oblikovanje. U Beču je završila Univerzitet lepih i primenjenih umetnosti. U svom ateljeu u Beču bavi se izradom umetničkih dela od ekološkog materijala i podržava rad kulturno-umetničkih udruženja – rekao je, između ostalog, Kostić.

U muzičkom delu programa nastupio je saksofonista Toni Perez.

Završeni dani kulture

Pevaju kao anđeli: Članice etno-grupe Hram

Otvaranju izložbe su, između ostalih, prisustvovali Dijana Gušić, savetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Beču, prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić”, Tatjana Tešić Trnka, koja je sa suprugom Kristijanom Trnkom sponzorisala ovu kulturnu manifestaciju.

Inače, Srpski dani kulture zatvoreni su u subotu kulturno-umetničkim programom u sali hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, a učestvovali su pisac Mirjana Marković, etno-grupa Hram iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, umetnica Jasna Arbanac i udruženje žena Crvena ruka iz Gradiške.