Da li vam se desilo da legnete na vreme, da dovoljno i lepo spavate ali da se u stvari uopšte niste odmorili? Umesto toga, vi ne možete da prestanete da zevate, nemate koncentraciju i umorni ste. Evo koji su razlozi za to, ali i koja su rešenja.

Spavanje je samo jedan deo slagalice, što znači da postoje i druge stvari kao bitni faktori koji utiču na vaše stanje i raspoloženje.

Lloše navike u ishrani mogu da budu krivac za stalni umor, pa tako manjak gvožđa u organizmu može da učini da se osećate slabo, umorno, nervozno… Gvožđe se nalazi u spanaću, jajima, pasulju, govedini.

Osim toga, ako često jedete brzu hranu, i to može da bude uzrok vašeg umora, bez ozbira na to koliko ste spavali. Brza hrana je puna prostih ugljenih hidrata i šećera, što dovodi do naglog rasta nivoa šećera u krvi, a zatim naglog pada – i onda usledi umor.

Stres može da bude jedan od razloga zašto ste stalno umorni jer mentalno iscrpljuje. Ukoliko ste dovoljno spavali, posledice stresa mogu da se osećaju i narednog dana.

„Preskakanje“ doručka takođe može biti krivac za umor. Veoma je važno da doručkujete, kako biste se ujutro napunili energijom za dan pred vama. Ako tada ne unesete važne nutrijente, vrlo brzo ćete se osećati umorno i pospano. Zbog toga stručnjaci, lekari i nutricionista stalno naglašavaju važnost doručka.

Imajte na umu da i alkohol može da bude uzrok umora. Možda mislite da su čaša ili dve vina pred spavanje dobar način da se opustite, ali zapravo su razlog zašto ste umorni i letargični narednog dana. Nema ništa loše u tome da ponekad popijete neku čašu alkohola, ali znajte da je moguće da se zbog toga budite tokom noći. Akohol i dehidrira telo, što je još jedan od potencijalnih razloga zašto ste umorni i nakon što ste se naspavali.

Kako biste imali više energije neophodno je da:

Budete aktivniji

Sedenje utiče na to koliko duboko dišemo, a takođe i usporava rad srca. Budite aktivniji, istećite mišiće i radite nešto fizički – pokrenite se!

Napravite pauzu i dremnete

Ako ste umorni, kratka dremka od pola sata tokom popodneva „dopuniće“ vam energiju, pa ćete biti budniji, koncentrisaniji, produktivniji.

Pijete vodu

Nedovoljan unos vode može da bude razlog za umor – čak i gubitak tečnosti od samo dva odsto može da rezultira nedostatkom energije. Ne dozvolite da se to desi, pijte dosta vode!

Doručkujte

Doručak je najvažniji obrok koji obezbeđuju energiju za telo, od ujutru do uveče. Probajte da jedete jaja, ovsenu kašu ili voće.

Jedete zdravije

Brza hrana dovodi do naglih promena šećera u krvi, a samim tim i do promena energije. Zbog toga treba da se trudite da jedete zdravije i raznovrsno – voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime