EPA/Fehim Demir
Vršljaju Bosnom: Izbeglice iz Azije i Afrike

Srbi povratnici u više podgrmečkih sela između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe (Federacija BiH) u strahu su zbog sve većeg broja migranata koji slobodno prolaze kroz njihova sela.

Ovaj pravac je od prošle godine nova migrantska ruta za sve one koji odbijaju da budu u kolektivnim centrima, a kako je prenela RTRS meštani Jelašinovaca kod Sanskog Mosta upozoravaju da je tih migranata sve više.

Oni se slobodno kreću i makadamskim putem, ali i kroz okolne šume, zbog čega su srpski povratnici uznemireni.

– Migrante primećujemo od prošle godine, prolaze ovuda. Ja čuvam rudnik pa vidim. Sad su počeli masovno prolaziti – izjavio je za RTRS Đuro Radinović iz ovog sela.

Nova migrantska ruta od Ključa preko podgrmečkih sela, prema Bosanskoj Krupi, uznemirila je i druge povratnike.

– To je velika nelagoda za nas ovde povratnike, meštane, ne znaš ni ko su ljudi. Po društvenim mrežama se vidi da ljudi imaju problema u Petrovcu, Bihaću, Velikoj Kladuši, mislim da smo svi pod nekom vrstom straha – tvrdi Branka Novaković.

Da situacija uopšte nije bezazlena, svedoči i Jakov Reljić.

– Pre smo mi bili ovde u selu, nikad niko nije praktično kuće zaključavao, ni po noći ni po danu. Sad moraš naveče dok je suton. Kuću zaključavamo i narod se boji – kaže Reljić.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže za “Vesti” da Srbi povratnici razmišljaju da napuste svoje domove.

– Srbi povratnici na svoja ognjišta su u strahu i razmišljaju o napuštanju dedovine. Naročito alarmantna situacija je u selima Vrtoče i Krnjeuša, pored kojih su bošnjačke vlasti izgradile migrantski kamp. Taj migrantski kamp je neograđen i migranti beže iz njega i upadaju u srpske kuće. Sada postoji problem i u srpskim selima gde se ranije migranti nisu pojavljivali – ističe Radanović.

Objašnjava da je ova ruta odabrana zato što je najmanje policijskih kontrola.

– Reč je o ljudima iz Azije i Afrike koji poslednje dve godine nezakonito, bez ijednog dokumenta ulaze u BiH. Tamo gde se pojave šire strah i uništavaju imovinu u srpskim selima u opštinama Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, pa čak i u grahovskim opštinama, gde su takođe pronađene grupe migranata.

Sigurna baza

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ističe da postoji plan da se od Bosne napravi “sigurna baza za migrante”.

– Činjenica da su ambasadori BiH u Iraku i u Pakistanu, iz samo njima znanih razloga, učestvovali u izdavanju lažnih viza za Pakistance i Iračane dovoljno govori o tome da postoji plan da se od BiH napravi sigurna baza za migrante – kaže Radanović.