Povrće opasno po zdravlje

0


Naučnici su izdvojili 10 namirnica koje su opasne po organizam čoveka – zelena sala, jaja, tuna, ostrige, krompir, sir, sladoled, paradajz, prokelj i bobice i ocenjivali ih prema ozbiljnosti posledica koje uzrokuju.

U zdravstene probleme uvrštena je čitava lista teškoća, od manjih tegoba sa sa stomakom pa do smrtnih slučajeva.

U poslednjih 20 godina, zeleno povrće izazvalo 363 incidenta, posle kojih je zabeleženo 13.568 bolesti, navodi se u saopštenju Centra za nauku.

Spanać, na primer, ako nije dobro opran može da izazove pojavu patogenih bakterija ešerihije koli, norovijus i salmonelu.

Salmonela se najčešće pojavljuje u jajima, siru, paradajzu, uglavnom kada jaja nisu dovoljno ispečena ili kada je sir loše obrađen.

U studiji se navodi i da postoji velika verovatnoća da se salmonela može dobiti i ako se jede paradajz bez kuvanja, kao i salata od krompira.

Tuna je opasna zato što se brzo raspada i predstavlja podložno tle za razvoj bakterija i puštanje toksina. Konzervirana tuna je, prema izveštaju, opasna, posebno zbog dodatnog sastojka – majoneza.

Proizvođači tune i sladoleda negirali su tvrdnje iznete u istraživanju, ilustrujući svoje tvrdnje na primeru Japanaca koji se hrane tunjevinom i čiji je životni vek sve duži.
Američka Nacionalna mlekarska federacija saopštila je da je istraživanje sprovedeno na starim informacijama.

„Sir i sladoled su među najsigurnijim prehrambenim proizvodima u zemlji. U izveštaju je reč o proizvodima od neobrađenog mleka, koje ne preporučujemo. Primer za sladoled u kome je nađena salmonela je izolovan incident od pre 15 godina“, tvrdi to udruženje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here