Povređeni rezervisti u sukobu sa policijom

0

Do sukoba je došlo posle protesta koji je održan na gradskom trgu u Leskovcu Široka Čaršija, nakon čega su veterani krenuli glavnom ulicom u nameri da blokiraju železničku prugu. Između policije i veterana prvo je došlo do guranja, a zatim i fizičkog obračuna.

 

Ratni veterani su uspeli da probiju dupli kordon od oko 300 pripadnika Žandarmerije koji su bili pod punom opremom za razbijanje demonstracija i blokiraju međunarodnu prugu Beograd-Solun, na ulazu u železničku stanicu Leskovac.

 

Oko 1.000 veterana koji su blokirali železnički saobraćaj tvrde da neće odustati od protesta sve do ispunjenja njihovih zahteva. Oni traže da im država isplati istu jednokratnu novčanu nadoknadu za učešće u ratu na Kosovu i Metohiji kao i rezervistima iz Topličkog okruga koji su u proseku dobili po 200.000 dinara.

 

Istovremeno bivši vojni rezervisti iz Nišai su blokirali prugu na međunarodnom koridoru Niš-Sofija, najavljujući da će tu ostati dok im ne budu isplaćene ratne dnevnice.

 

 

 

Odluka o blokadi pruge donesena je posle kraćeg protesta na Trgu kralja Milana u centru Niša, a veterani traže da im Vlada isplati četiri prosečne zarade za one koji su bili na Kosovu i dve za one van Kosova, odnosno oko 130.000 i 65.000 dinara.

 

Protesti su danas u podne održani u još dvadesetak gradova Srbije u kojima živi 38.000 veterana bivše treće armijske oblasti. Veterani kažu da mirnim protestima ne mogu da reše svoje probleme i da ne očekuju da će Vlada prihvatiti njihove zahteve.

 

Poremećen saobraćaj

 

Na železničkoj stanici u Nišu kažu da je blokada pruge stvorila vekliki problem u organizaciji saobraćaja. Putnici međunarodnog voza koji iz Niša za Sofiju polazi u 13.35 prevezeni su autobusom do Niške banje pa su drugim vozom nastavili dalje. Ostali vozovi čekaju u stanici, a teretni saobraćaj je potpuno obustavljen. Za sada šest teretnih vozova čeka da se pruga odblokira kako bi nastavili put.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here