Požar podgrejao i diskusiju

0

R. Lukić
Upozorio na zamke: Gradonačelnik Herman (u sredini)
 

Loptu je na zemlju spustio i šef socijalne službe Tomas Valter, koji je pre sednice posetio mesto požara. Posle njegovog "utešnog" izveštaja diskusija se okrenula predlozima koji su formulisani pre požara. Kao što se i očekivalo, predlog da se upotrebe sva sredstva pa i sila, jednoglasno je odbijen, ali nije prošao ni predlog hrišćanskih demokrata (CDU ) koji predviđa uklanjanje šatora "razumnim merama". Na kraju, usvojena je Rezolucija SPD-a i zelenih, kojom se od lokalnih vlasti zahteva poboljšanje položaja hanoverskih izbeglica, a od savezne vlade da u pregovorima sa afričkim državama i Briselom nađe političko rešenje za sve izbeglice.

Da se ne bi ogrešili o međunarodne konvencije, svoj ustav i demokratsko pravo protestovanja, "hanoverskim kamperima" kampovanje neće biti zabranjeno, ali im je uskraćeno grejanje, pa će problem verovatno da reši zima, ili možda sledeći požar.

– Oni su želeli da javno skrenu pažnju na svoj problem. To su učinili i ne treba da očekuju da će daljim kampovanjem postići nešto više – bila je kategorična Georgija Jaške šef CDU frakcije, čija partija zastupa stav da pravo na korišćenje trga imaju i drugi građani.

Na razjašnjavanju uzroka požara zajedno rade policija i nadležni upravni organi, a stav građana, koji bi mogao da bude odlučujući, biće jasniji kada se privede kraju ankete koja je započeta neposredno pre izbijanja požara.

Policija traži pomoć

Prema saopštenju policije požar se dogodio u četvrtak ujutro u 2.20 časova, a potpuno su izgorela dva šatora. Jedan Sudanac (37) koji je utrčao u šator da izvuče svoje lične stvari, lakše je zatrovan pa je završio u bolnici. U vreme požara, a pre dolaska policije i vatrogasaca, u blizini su viđena tri svedoka. Policija ih poziva da se jave, a građani informacije mogu da daju na dežurni telefon: 0511 109 5555

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here