EPA-EFE/Mick Tsikas
Ilustracija

Već nedelju dana na snazi je vanredno stanje u delovima Zapadne Australije, jer požari bukte severno od Perta. Iako iz vatrogasnih službi javljaju da je vatrena stihija donekle lokalizovana, požari će verovatno goreti i narednih nekoliko dana.

Ovo je novo upozorenje sim Australijancima da svako leto donosi veliku opasnost od požara, mada srećom ove godine neće biti prošlogodišnje katastrofe koja je zadesila istočnu obalu, pre svega NSW i Viktoriju.

Australijski biro za meteorologiju (BOM) je izašao sa podatkom da je 2020. bila četvrta najtoplija, ali i najvlažnija godina, imajući u vidu višegodišnji prosek.

Pored visokih temperatura koje smo osetili prošle godine, zadesila nas je i suša, ali i jake oluje u priobalnim delovima zemlje koje su neretko donosile i grad, koji je ponekad bio i veličine teniskih loptica.

Temperature su u protekloj godini bile 1,15 stepeni iznad proseka i pratile su najtopliju i najsušniju godinu u Australiji zabeleženu 2019.

I godišnje padavine bile su za četiri procenta više od proseka, ali su znatno varirale u zavisnosti od regiona.

Najtopliji dan u Australiji 2020. godine bio je 4. januar, kada je u Penritu, na krajnjem zapadu Sidneja, zabeleženo 48,9 stepeni.

Tokom godine došlo je i do varijacije od više od 60 stepeni, pošto je najniža temperatura u 2020. iznosila minus 14,2 stepena, a zabeležena je u avgustu u mestu Lajovini na Tasmaniji.

Jak grad pogodio je Kanberu u januaru, a zabeležen je vetar brzine od skoro 200 kilometara na sat kada je u februaru jaki tropski ciklon Demijan prešao preko obale na severozapadu Zapadne Australije.

Godina je završena obilnim kišama i poplavama u delovima jugoistočnog Kvinslenda i severoistoka Novog Južnog Velsa, sada već kao rezultat La Ninje, koja ovog leta stvara drugačije vremenske prilike, niže temperature, obilne padavine i dosta vlage.

Izbeljivanje korala

Veliki koralni greben nadomak obala Kvinslenda doživeo je novo izbeljivanje korala 2020. godine. Ovo je već treći slučaj beljenja korala na ovom podvodnom lokalitetu svetske baštine, a pre toga je izbeljivanje zabeleženo i 2016. i 2017.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here